Home » D:News » Nivelul de zahăr din sânge influențează eficiența exercițiilor fizice

Nivelul de zahăr din sânge influențează eficiența exercițiilor fizice

Nivelul de zahăr din sânge influențează eficiența exercițiilor fizice
Credit foto: Pixabay
Publicat: 24.07.2020

Beneficiile exercițiilor fizice pot fi reduse de hiperglicemie, niveluri mai mari decât cele normale ale glicemiei.

Activitatea fizică este recomandată de către medicii din întreaga lume, aceștia explicând faptul că poate avea un efect pozitiv asupra stării noastre de sănătate. Un studiu recent indică faptul că persoanele care suferă de hiperglicemie beneficiază mai puțin de pe urma eforturilor depuse, notează Medicalxpress.

Dr. Sarah Lessard, de la Centrul Joslin pentru Diabet (SUA), explică faptul că această reducere a eficienței a fost observată în cazul șoarecilor, dar și al oamenilor care suferă de hiperglicemie cronică. Aceasta mai adaugă faptul că această manifestare este independentă de factori precum obezitatea și nivelul de insulină din sânge.

„Ideea din spatele acestui studiu a fost să vedem dacă inducem zahăr ridicat în sânge la șoareci, le vom afecta capacitatea de a-și îmbunătăți capacitatea aerobă?”

Două cauze principale ale hiperglicemiei

Cercetătorii au folosit șoareci care reflectă cele două cauze importante ale hiperglicemiei în cazul oamenilor. Astfel, unii șoareci au avut o dietă bogată în zaharuri, în timp ce ceilalți au fost modificați astfel încât corpurile lor să producă mai puțină insulină.

În timpul studiului șoarecii au alergat în jur de 500 de kilometri, totuși, cu toate astea capacitățile lor fizice nu s-au dezvoltat în același ritm ca cele ale animalelor cu un nivel mai mic de zaharuri în sânge.

Analizând mai detaliat mușchii scheletici la acești șoareci, cercetătorii au observat că mușchii nu se adaptau la efortul fizic, așa cum ar face în mod normal. Dr. Lessard  explică faptul că țesutul muscular este modificat de exercițiul fizic susținut și că, în timp, poate face ca acesta să folosească oxigenul mult mai eficient.

În aceste condiții, un nivel crescut de zaharuri din sânge indică faptul că acestea împiedică remodelarea țesuturilor musculare. Cu toate acestea, dr. Lessard, explică faptul că șoarecii care suferă de hiperglicemie au prezentat o serie de beneficii datorate activității fizice, printre acestea numărându-se îmbunătățirea modului în care este metabolizată glucoza.

Studiul a fost publicat în Nature Metabolism.

Citește și:

Tipul de exerciţii fizice pe care ar trebui să îl alegi în funcţie de personalitate

Şedinţele lungi de exerciţii fizice nu garantează că vei slăbi. În schimb, specialiştii recomandă altă abordare

De ce apar crampele abdominale atunci când facem exerciţii fizice?

Demonstrat ştiinţific: 7 minute de exerciţii fizice, mult mai eficiente decât ore întregi de alergat!

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase