Home » Știință » Cum îți poți da seama dacă ai gripă sau COVID-19. La ce simptome ar trebui să fii atent

Cum îți poți da seama dacă ai gripă sau COVID-19. La ce simptome ar trebui să fii atent

Cum îți poți da seama dacă ai gripă sau COVID-19. La ce simptome ar trebui să fii atent
Sursa foto: Pixabay
Publicat: 07.10.2020

Singurul mod prin care poți deosebi cu certitudine între gripă și coronavirus este testarea. În plus, o persoană poate contracta în același timp virusul gripal și virusul SARS-CoV-2, după cum ar fi cazul unor pacienți din China care ar fi avut simultan gripă și COVID-19.

Experții medicali sunt de acord că oamenii ar trebui să se vaccineze anti-gripală pentru a preveni infecția, în special în această perioadă a anului. Nu este clar deocamdată cât de mult vor fi afectate Statele Unite și restul țărilor din lume de gripa sezonieră, având în vedere că activitatea gripală din emisfera sudică este acum cu 99% mai scăzută.

Epidemiologii consideră că acest lucru s-a întâmplat pentru că jumătate din populația lumii poartă măști de protecție și se distanțează social, acestea fiind de altfel și metode de prevenire a râspândirii virusului gripal.

Experții medicali din lume insistă ca toată lumea să se vaccineze anti-gripal

Totuși, experții insistă ca toată lumea să se vaccineze pentru că astfel riscul spitalizării sau a mortalității poate fi redus.

Dintre 100 de virusuri care produc răceala obișnuită, patru dintre acestea pot cauza gripa sezonieră. Oamenii au tendința uneori să creadă că au gripă din cauza simptomelor pe care le au, însă experții spun că gripa va afecta foarte grav o persoană, având în vedere că febra, durerea de cap și alte simptome sunt mai accentuate decât în cazul răcelii obișnuite.

Cazurile severe de gripă pot duce la pneumonie, pacienții pot avea dificultăți respiratorii, iar uneori chiar și dureri de spate sau disconfort în piept.

COVID-19 și simptomele sale înșelătoare

Simptomele COVID-19 sunt oarecum similare celor gripale, precum febra, frisoanele, tusea uscată și oboseala. Însă, ce face COVID-19 diferit față de gripă este pierderea mirosului și a gustului. Totuși, doar 87% dintre pacienții infectați cu SARS-CoV-2 au prezentat aceste simptome.

Alte simptome ale noului coronavirus pot include durere în gât, congestie nazală, vărsături, diaree, dificultăți respiratorii și dureri de stomac. Unii pacienți se mai plâng și de mâncărimea ochilor sau apariția bășicilor pe degetele de la mâini sau picioare.

Cele mai alarmante simptome ale infecției cu coronavirus includ dificultatea severă în respirație, dureri în piept, confuzie și pierderea temporară a cunoștinței.

Oamenii infectați cu SARS-CoV-2 pot dezvolta pneumonie fară să-și dea seama

Mai mult, COVID-19 poate cauza apariția cheagurilor de sânge care pot afecta organele precum creierul, inima și plămânii. Uneori, oamenii infectați cu SARS-CoV-2 pot dezvolta pneumonie fară ca ei să-și dea seama, potrivit Science Times.

Totodată, deși cei mici rareori suferă de forme severe de COVID-19, copiii pot avea aceleași simptome precum adulții. Dacă un copil prezintă simptome precum dificultăți respiratorii, confuzie și dureri abdominale, cel mai bine ar fi să fie dus cât mai repede la spital.

Vă mai recomandăm să citiți și:

O nouă tulpină gripală cu potențial pandemic descoperită în China

Un nou medicament are eficienţă crescută în eliminarea virusului gripal

Un studiu a identificat un potențial tratament pentru COVID-19

Un nou avertisment al OMS legat de pandemia COVID-19

Ioana Scholler
Ioana Scholler
Ioana s-a alăturat echipei DESCOPERĂ.ro în 2020, fiind atrasă de subiecte ce țin de știință, istorie și natură. Ioana și-a finalizat studiile de licență în Manchester, Marea Britanie, acolo unde a studiat Jurnalism Multimedia, și studiile de masterat în Media, Comunicare Publică și ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase