Home » Istorie » Ce ascundeau faraonii Egiptului antic în interiorul piramidelor?

Ce ascundeau faraonii Egiptului antic în interiorul piramidelor?

Ce ascundeau faraonii Egiptului antic în interiorul piramidelor?
Credit foto: Shutterstock
Publicat: 24.05.2022

Atunci când arheologul britanic Howard Carter a deschis mormântul regelui Tutankhamon în 1922, acesta a declarat că a văzut „lucruri minunate”. Mormântul lui Tutankhamon era plin de comori extraordinare, inclusiv masca mortuară de aur a lui Tutankhamon, un tron de aur și chiar sandale de aur. Dar oare toate mormintele regale din Egiptul antic aveau astfel de bunuri funerare de valoare?

Răspunsul este nu. În timp ce Marea Piramidă din Giza și alte piramide egiptene antice sunt monumente incredibile, bunurile funerare din interiorul lor erau probabil relativ modeste, în comparație cu cele îngropate în mormintele faraonilor de mai târziu, cum ar fi Tutankhamon.

„Înmormântările din cele mai mari piramide ar fi putut părea destul de simple în comparație cu Tutankhamon”, a declarat Wolfram Grajetzki, cercetător principal la University College London din Marea Britanie.

Piramidele au fost folosite ca morminte ale faraonilor egipteni din timpul lui Djoser (între 2630 î.Hr. și 2611 î.Hr.) și Ahmose I (între 1550 î.Hr. și 1525 î.Hr.). Majoritatea acestor piramide au fost jefuite cu secole în urmă, dar câteva morminte regale au rămas relativ intacte și oferă indicii despre comorile lor, a declarat Grajetzki, pentru Live Science.

Mormântul lui Tutankhamon, plin de comori extraordinare

De exemplu, prințesa Neferuptah (care a trăit în jurul anului 1800 î.Hr.) a fost înmormântată într-o piramidă în situl de la Hawara, la aproximativ 100 de kilometri sud de Cairo. Camera ei funerară a fost excavată în 1956 și „conținea ceramică, un set de sicrie, câteva podoabe personale aurite și un set de însemne regale care o identifică cu zeul Osiris din Lumea de Dincolo”, a spus Grajetzki.

Regele Hor (care a trăit în jurul anului 1750 î.Hr.) a fost înmormântat cu un set similar de obiecte, deși nu a fost îngropat într-o piramidă, a precizat Grajetzki. „Corpul lui Hor a fost înfășurat în pânză, iar măruntaiele au fost plasate în recipiente speciale”, a spus Grajetzki.

Artefactele găsite în aceste înmormântări regale sugerează că faraonii înmormântați în piramide au fost probabil îngropați cu bunuri funerare mai modeste decât cele găsite înmormântate alături de Tutankhamon, a precizat Grajetzki.

Ritualurile, scrise pe pereții piramidelor

Spre deosebire de primii faraoni, mormântul lui Tutankhamon a fost localizat în Valea Regilor – o vale îndepărtată din apropierea Luxorului de astăzi, care a fost folosită ca loc de înmormântare regal timp de peste 500 de ani în timpul Noului Regat, potrivit Britannica.

Comori mari nu au fost descoperite în niciuna dintre piramidele egiptene cunoscute. „Nu au existat comori mari în piramide, ca în mormântul lui Tut”, a declarat Hans-Hubertus Münch, un cercetător care a analizat și a scris despre descoperirile funerare din Egiptul antic. În plus, nu a fost găsit niciun mormânt care să conțină cantități mari de bunuri funerare somptuoase datând din vremuri mai vechi, când au fost construite piramidele, a spus Münch.

În timp ce bunurile funerare din interiorul piramidelor erau modeste în comparație cu mormintele egiptene antice, unele dintre piramide aveau pe pereți inscripții hieroglifice lungi, iar textele înregistrează un număr mare de ritualuri.

Vă recomandăm să mai citiți și:

Noi indicii despre cum au fost construite Piramidele din Palau

Piramidele nubiene din Regatul Kuș, în Sudanul de azi

Notițe nepublicate dezvăluie că Isaac Newton încerca să descifreze codul secret al piramidelor

O aşezare mai veche decât piramidele egiptene, descoperită în apropierea Ierusalimului. Are o importanţă şi o valoare uriaşă

Mihaela Horchidan
Mihaela Horchidan
Mihaela și-a finalizat studiile la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București, având experiență în presa online și radio. Curiozitatea, dorința de a afla cât mai multe și pasiunea pentru istorie, ştiinţă şi natură au condus-o către Descopera.ro citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase