Home » Știință » Un studiu arată că unii oameni pot înțelege sunetele emise de animale

Un studiu arată că unii oameni pot înțelege sunetele emise de animale

Publicat: 13.12.2022

Cercetătorii Universității din Copenhaga, Danemarca au constatat că oamenii sunt capabili să înțeleagă sentimentele animalelor domestice precum porci, cai și capre, pornind de la vocalizările acestora.

Echipa spune că descoperirile sugerează că anumite informații din sunete, precum cât de intense sunt emoțiile unui animal, par să fie transmise în mod similar la toate speciile. Cercetătorii au verificat, de asemenea, dacă oamenii pot înțelege dacă un animal a exprimat o emoție negativă sau una pozitivă.

„Nu putem să ne bazăm cu adevărat pe ce știm de la oameni, pentru că variază mult între specii; sunt multe diferențe în modul în care speciile își exprimă emoțiile”, a spus dr. Elodie Briefer, unul dintre autorii studiului, potrivit The Guardian.

Sunetele emise de animale, mesaje emoționale interpretate de oameni

În cadrul studiului publicat în Royal Society Open Science, Briefer și colegii săi au explicat cum au înregistrat vocalizările de la șase specii de animale, anume cai, porci, capre, vite, cai de Przewalski (cai sălbatici) și mistreți. Echipa a vrut să afle dacă sunetul a fost făcut atunci când animalul era excitat – determinat de un ritm cardiac ridicat sau de mișcare – și dacă sunetul a fost făcut într-un context pozitiv, cum ar fi anticiparea momentului în care primesc hrană sau într-un context negativ, cum ar fi atunci când animalele sunt izolate.

În cazul oamenilor, echipa a folosit înregistrări existente ale unor șiruri de cuvinte fără sens, rostite cu furie sau cu frică, pentru a reprezenta o intensitate emoțională mai mare sau mai mică – sau excitație – respectiv, cuvinte rostite într-un mod furios sau bucuros, pentru a sugera un context negativ sau pozitiv.

Mai bine de 1.000 de persoane au ascultat sunetele. Astfel, participanții au ascultat vocalizările fiecărei specii. Mai întâi, oamenilor li s-a cerut să evalueze intensitatea emoțională a sunetului, fie joasă ori ridicată, iar apoi, acestora li s-a cerut să evalueze emoțiile, adică dacă au fost negative sau pozitive.

„Oamenii sunt, în general, mai buni la recunoașterea animalelor domestice”

Rezultatul a dezvăluit că, în general, participanții au evaluat corect intensitatea emoțională a animalelor în 54% din cazuri și tipul de emoție în 55,3% din cazuri.

„Oamenii sunt, în general, mai buni la înțelegerea animalelor domestice decât a celor sălbatice”, a spus Briefer.

Briefer a adăugat că succesul participanților în evaluarea tipurilor de emoții a variat mult mai mult decât capacitatea lor de a percepe intensitatea emoțiilor.

„Dacă trecem la nivelul următor, este foarte probabil să putem antrena cu ușurință oamenii să recunoască sunetele”, a spus dr. Elodie Briefer, adăugând că recunoașterea sunetelor animalelor i-ar putea ajuta pe cei care lucrează îndeaproape cu acestea – de la fermieri la proprietarii de animale de companie – să le înțeleagă mai bine.

Vă mai recomandăm și:

Cum ne-ar putea ajuta pisicile să găsim infractori? Indiciile ascunse în blana felinelor!

A fost descoperit limbajul „secret” al animalelor?

Papagalul Rocco, celebru pentru limbajul obscen, comandă gustări cu ajutorul asistentului virtual Alexa

Ce dezvăluie ultima cină a primelor animale care au trăit pe Terra?

Claudia Cociug
Claudia Cociug
Claudia Cociug, absolventă a Facultății de Litere, specializarea Jurnalism și Științe ale Comunicării din cadrul Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, a făcut parte din echipa DESCOPERĂ.ro din noiembrie 2022 și până în iunie 2023. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase