Home » Cultură » Cea mai ascultată melodie din istorie era auzită 1,8 miliarde de ori pe zi

Cea mai ascultată melodie din istorie era auzită 1,8 miliarde de ori pe zi

Cea mai ascultată melodie din istorie era auzită 1,8 miliarde de ori pe zi
Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 08.07.2023

Telefonul mobil a devenit un dispozitiv de care suntem aproape dependenți, mai ales pentru că îl lăsăm din mână de puține ori pe zi.

Pentru că este atât de important, personalizarea acestuia pare firească, iar soneria este prima pe care o alegem.

Tonul de apel original al Nokia reușește să fie extrem de iritant și, în același timp, să trezească nostalgii.

„Părintele” soneriei Nokia este un compozitor spaniol

Soneria, cunoscută sub denumirea „Grande Valse” (Marele Vals) este un fragment muzical dintr-o piesă cântată la chitară de Francisco Tárrega, pe care a compus-o în anul 1902. Tárrega a fost un compozitor și chitarist spaniol din Perioada Romantică, iar adesea este numit „părintele chitarei clasice”.

Printr-o conjunctură bizară, patru note ale creației lui din 1902 vor fi devenit și mai faimoase decât Francisco Tárrega însuși: printr-un ton de apel clasic, care deja a devenit un cult.

Sursa: YouTube

Se pare că povestea nu se oprește aici. Deși soneria a fost atribuită compoziției lui Tárrega, acesta a fost, la rândul lui, inspirat dintr-un alt compozitor și mai cunoscut: Frederic Chopin. Autorul spaniol a ascultat valsul lui Chopin și l-a redat aproape 70 de ani mai târziu, la chitară, potrivit ClassicFM.

De ce a ales Nokia „Grande Valse”?

În primul rând, atunci când Nokia a ales acest ton de apel, creatorul piesei era de multă vreme mort. Compania avea nevoie de o melodie gratuită și fără complicațiile drepturilor de autor. Legislația europeană privind acest domeniu spune că publicul are libertatea să folosească muzica după cel puțin 70 de ani după moartea autorului. Francisco Tárrega, care murise cu 84 de ani în urmă, era alegerea perfectă.

Prelucrată ulterior de muzicianul britanic Thomas Dolby, tonul de apel a fost auzit pentru prima oară într-o reclamă pentru Nokia 1011, în anul 1992. Șapte ani mai târziu, Grande Valse era redenumită „Melodia Nokia” și foarte rapid, piesa a devenit emblematică pentru companie, devenind și tonul de apel specific.

În anul 2009, un raport a arătat că soneria era auzită, zilnic, de 1,8 miliarde de ori pe zi, ceea ce înseamnă de 20.000 de ori pe secundă.

Vă mai recomandăm să citiți și:

James Brown, Nașul muzicii soul. „Nu-i poți învăța pe alții dacă trăiești în același mod”

Dolly Parton, regina muzicii country. Avere de 600 de milioane de dolari și 365 de peruci

Muzica stranie auzită de astronauții Apollo 10 pe fața nevăzută a Lunii

Richard Wagner, un titan al muzicii

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase