Home » Știință » O planetă din fier pur, de mărimea Pământului, orbitează o stea din apropiere

O planetă din fier pur, de mărimea Pământului, orbitează o stea din apropiere

O planetă din fier pur, de mărimea Pământului, orbitează o stea din apropiere
Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 22.09.2023

Gliese 367 b (sau Tahay), o planetă cu Perioadă Ultrascurtă (USP) ce-și orbitează steaua în doar 7,7 ore, este cu siguranță o ciudățenie astronomică.

Există aproape 200 de alte planete USP în catalogul nostru de exoplanete ce conține peste 5000 de obiecte, astfel că exoplaneta Gliese 367 b nu este unică din acest punct de vedere. Însă, exoplaneta a uimit oamenii de știință pentru că este ultra-densă, aproape de două ori mai densă decât Pământul.

Asta înseamnă că ar trebui să fie alcătuită aproape în totalitate din fier pur.

Exoplaneta este de două ori mai densă decât Pământul

Astronomii au găsit-o pe Tahay în datele colectate de TESS (Transiting Exoplanet Survey Satellite) în 2021. Acum, noi cercetări publicate în The Astrophysical Journal Letters au rafinat masa și raza planetei cu ajutorul unor noi măsurători. De asemenea, au fost găsite două „surori” ale planetei.

TESS a găsit exoplaneta Gliese 367 b în 2021 atunci când a detectat un semnal slab de la steaua pitică roșie Gliese 367 aflată la 31 ani-lumină depărtare de noi, în constelația Velele. Semnalul era la limita capabilităților de detectare ale TESS, astfel că astronomii au știut că este mică, la fel ca Terra.

Rezultatele arată că planeta este chiar mai densă decât s-a crezut în 2021. Astfel, noile cercetări arată că planeta are 63% din masa Pământului, iar raza este de 70% din cea a planetei noastre. În esență, exoplaneta este de două ori mai densă decât Terra.

Ceva extraordinar trebuie să se fi întâmplat

„Poți compara GJ 367 b cu o planetă similară Pământului ce nu mai are mantaua stâncoasă”, a spus autorul coordonator al noului studiu, citat de ScienceAlert.

Ceva extraordinar trebuie să se fi întâmplat pentru ca mica planetă să-și piardă mantaua, „un eveniment catastrofal” sau poate că s-a format într-o regiune neobișnuit de bogată în fier din discul protoplanetar. A treia posibilitate este că exoplaneta ar fi o rămășiță a unui gigant gazos, similar cu Neptun.

Studiul despre exoplaneta GJ 367 b poate fi accesat aici.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Lumini misterioase au fost observate pe Venus de toate misiunile care au vizitat până acum planeta

Posibile semne de viață descoperite pe o exoplanetă la 120 de ani-lumină distanță de Pământ

A fost descoperită o exoplanetă „foarte surprinzătoare”, cu o densitate mai mare decât oțelul

O planetă asemănătoare Pământului s-ar ascunde undeva în Sistemul Solar

Ioana Scholler
Ioana Scholler
Ioana s-a alăturat echipei DESCOPERĂ.ro în 2020, fiind atrasă de subiecte ce țin de știință, istorie și natură. Ioana și-a finalizat studiile de licență în Manchester, Marea Britanie, acolo unde a studiat Jurnalism Multimedia, și studiile de masterat în Media, Comunicare Publică și ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase