Home » Știință » Lumini misterioase au fost observate pe Venus de toate misiunile care au vizitat până acum planeta

Lumini misterioase au fost observate pe Venus de toate misiunile care au vizitat până acum planeta

Credit foto: L. Esposito (University of Colorado, Boulder), and NASA/ESA
Publicat: 20.09.2023

Lumini misterioase au fost observate pe Venus, iar oamenii de știință au crezut inițial că erau fulgere, dar ar putea fi cu totul altceva.

Așa cum este detaliat într-un studiu publicat în Journal of Geophysical Research: Planets, cercetătorii de la Universitatea de Stat din Arizona (SUA) au sugerat că luminile detectate în timpul misiunilor pe Venus ar putea fi de fapt zeci de mii de meteori care ard în atmosfera ultra-fierbinte a planetei.

Misiunile desfășurate de Europa, SUA și fosta Uniune Sovietică au detectat semnale considerate a fi fulgere. Misiunile ulterioare cum ar fi sonda Cassini de la NASA, însă, „au căutat și nu au găsit semnale radio de la fulgere”, potrivit studiului, fapt pentru care oamenii de știință au rămas în impas.

Norii lui Venus sunt făcuți aproape în totalitate din acid sulfuric

Deși „artiștii care ilustrează atmosfera lui Venus adoră să includă fulgere pentru a sugera mediul infernal al planetei”, pare improbabil, au argumentat cercetătorii, că fulgerele sunt responsabile pentru luminile ciudate văzute pe Venus, potrivit Futurism.

Asta pentru că, printre altele, norii planetei sunt alcătuiți aproape în totalitate din acid sulfuric în loc de vapori apă, un ingredient necesar pentru ca fulgerele să formeze, cel puțin aici pe Pământ.

În schimb, semnalele radio ar indica faptul că meteorii ard în atmosfera „infernală” a planetei, o descoperire ce evidențiază cât de puține știm despre gigantul stâncos.

Motivul pentru care „mingile de foc” sunt atât de luminoase

Folosind date de la Observatorul Steward al universității și sonda Akatsuki a Japoniei, echipa a descoperit că au fost înregistrate între 10.000 și 100.000 de lumini în fiecare an, iar acestea ar corespunde „mingilor de foc” de la meteori. Deși numărul pare surprinzător de ridicat, cercetătorii au subliniat că mai mulți meteori se apropie de atmosfera lui Venus decât cea a Pământului pentru că planeta este mai aproape de Soare.

Cercetătorii au prezis că atmosfera planetei și compoziția sa ar putea fi motivul pentru care „mingile de foc” sunt atât de luminoase încât sunt detectate.

Dacă luminile misterioase de pe Venus sunt cu adevărat meteori, atunci oamenii de știință nu vor trebui să-și facă griji pentru viitoarele misiuni și cum să le protejeze de fulgere, deși ar putea exista activitate vulcanică intensă pe suprafață, astfel că misiunea deja „infernală” ar fi și mai complicată.

Studiul despre luminile de pe Venus și originea acestora poate fi accesat aici.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Cel mai însorit loc de pe Pământ este foarte similar cu Venus

Inginerii ruși proiectează un robot care să studieze mediul extrem de pe Venus

Oamenii de știință au creat o hartă cu cei 85.000 de vulcani de pe Venus

Semne de activitate vulcanică au fost observate pe suprafața lui Venus

Ioana Scholler
Ioana Scholler
Ioana s-a alăturat echipei DESCOPERĂ.ro în 2020, fiind atrasă de subiecte ce țin de știință, istorie și natură. Ioana și-a finalizat studiile de licență în Manchester, Marea Britanie, acolo unde a studiat Jurnalism Multimedia, și studiile de masterat în Media, Comunicare Publică și ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase