Home » Știință » Ce este HAARP, rețeaua vastă de antene din pustietatea statului Alaska

Ce este HAARP, rețeaua vastă de antene din pustietatea statului Alaska

Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 12.12.2023

HAARP (High-frequency Active Auroral Research Program) este o instalație științifică pentru studiul ionosferei Pământului, aflată în apropiere de Gakona (populație: 169 de locuitori), Alaska, SUA. Principalul instrument al HAARP este Instrumentul de Cercetare Ionosferică (IRI), o rețea vastă de 180 de antene radio ce se întinde pe o suprafață de 0,13 kilometri pătrați (sau 33 de acri).

Ionosfera este stratul cel mai exterior al atmosferei planetei noastre. Astfel, ionosfera începe la aproximativ 50 de kilometri deasupra suprafeței Pământului și conține atomi și molecule ionizate (adică fără un electron și cu încărcătură pozitivă) de lumina ultravioletă a Soarelui. Ionosfera este deosebit de importantă pentru comunicațiile radio pentru că frecvențele joase sunt reflectate de ionosferă, astfel că sunt posibile comunicațiile pe distanță lungă. La frecvențe mai înalte, comunicațiile radio cu sateliții trec prin ionosferă. Mai mult, ionosfera este locul în care apar aurorele, atunci când particulele din vântul solar se lovesc de atomii de oxigen și hidrogen.

IRI transmite la frecvențe între 2,7 și 10 MHz cu o putere de 3,6 megawați. Instrumentul transmite unde radio în direcția ionosferei, iar asta face ca electronii să se miște în valuri, explică Britannica.

HAARP este un „radiator ionosferic”, cel mai puternic din lume

HAARP este un „radiator ionosferic”, numit astfel pentru că excitarea electronilor le crește temperatura, fiind și cel mai puternic astfel de „radiator ionosferic” din lume. Prin modificarea densității electronilor dintr-o anumită zonă, cercetătorii care fac parte din programul HAARP pot studia cum reacționează ionosfera planetei noastre la diverse schimbări de condiții.

Tocmai pentru că ionosfera este atât de importantă pentru comunicațiile radio, la începutul anilor 1990, Forțele Aeriene și Marina Statelor Unite au propus proiectul HAARP, iar Forțele Aeriene au început să îl construiască în 1993.

Totuși, de ce a fost construit în pustietate? Ei bine, fiind aproape de regiunea polară de nord, aici apar aurore în mod frecvent. De asemenea, proiectul HAARP se află în apropierea unei autostrăzi, dar este suficient de izolat încât să nu existe surse de interferențe radio. După ce a fost condus de mai multe agenții militare americane, programul a fost preluat de Universitatea din Alaska Fairbanks în 2015.

Modifică vremea, produce cutremure și controlează populația?!

HAARP a ajuns un subiect intens dezbătut și chiar un argument folosit de adepții teoriilor conspirației. Fostul președinte al Venezuelei Hugo Chávez a dat vina pe HAARP pentru cutremurul care a lovit Haiti în 2010, iar mulți alții susțin că, prin HAARP, Guvernul SUA modifică vremea, produce cutremure și controlează populația.

Ca reacție, oamenii de știință au explicat că ionosfera este cu mult deasupra troposferei și stratosferei, acolo unde se formează cu adevărat condițiile meteorologice ale Pământului, iar cât despre alte efecte, cercetătorii au transmis că energia stocată de IRI în ionosferă este cu mult mai mică decât energia stocată în mod natural de la Soare. Astfel, orice efecte apărute din cauza IRI dispar rapid.

HAARP ne-ar putea ajuta să ne apărăm planeta

Până acum, nu au existat dovezi că instalația este folosită pentru controlarea populației sau orice altceva în afară de cercetarea ionosferei. Potrivit celor mai frecvente întrebări de pe pagina oficială a HAARP, „neuroștiința este un domeniu complex de cercetare, efectuat de profesioniștii medicali, nu de oamenii de știință și cercetătorii de la HAARP”.

De altfel, mai multe descoperiri au fost posibile cu ajutorul HAARP. Spre exemplu, în decembrie 2022, NASA și HAARP și-au unit forțele și au trimis semnale radio tocmai până la un asteroid aflat în apropierea Pământului.

Scopul a fost colectarea de mai multe informații despre interiorul asteroidului, dar și de a demonstra potențialul proiectului în eforturile de apărare planetară, în cazul în care o rocă spațială de mari proporții s-ar îndrepta spre noi.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Cel mai înalt vulcan al Rusiei a eliberat o coloană uriașă de fum și cenușă în atmosferă

Telescopul Webb a detectat cristale de cuarț în atmosfera unei exoplanete „pufoase”

Webb a observat vapori de apă în atmosfera unei exoplanete cu o temperatură de până la 2.700 grade Celsius

O rachetă Falcon 9 de la SpaceX a găurit ionosfera Pământului

Ioana Scholler
Ioana Scholler
Ioana s-a alăturat echipei DESCOPERĂ.ro în 2020, fiind atrasă de subiecte ce țin de știință, istorie și natură. Ioana și-a finalizat studiile de licență în Manchester, Marea Britanie, acolo unde a studiat Jurnalism Multimedia, și studiile de masterat în Media, Comunicare Publică și ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase