Home » Natură » Cercetătorii au dezvăluit „atlasul petrolului” de care omenirea nu ar trebui să se atingă

Cercetătorii au dezvăluit „atlasul petrolului” de care omenirea nu ar trebui să se atingă

Cercetătorii au dezvăluit „atlasul petrolului” de care omenirea nu ar trebui să se atingă
Credit foto: NATURE COMMUNICATIONS via EurekAlert
Publicat: 31.03.2024

Un studiu condus de Universitatea din Barcelona, Spania avertizează asupra resurselor de petrol care nu trebuie exploatate pentru a respecta angajamentele Acordului de la Paris privind schimbările climatice.

Pentru a limita creșterea temperaturii medii globale la 1,5°C, este esențial să se reducă drastic emisiile de dioxid de carbon (CO₂) în atmosferă.

Acest lucru ar însemna să nu se mai exploateze majoritatea resurselor energetice de cărbune, gaze convenționale și petrol existente în regiuni din întreaga lume, potrivit unui studiu condus de Universitatea din Barcelona și publicat în revista Nature Communications.

Noul articol prezintă atlasul petrolului ce nu trebuie ars, o hartă a lumii concepută cu criterii de mediu și sociale care avertizează ce resurse de petrol nu ar trebui exploatate pentru a respecta angajamentele asumate în cadrul Acordului de la Paris, semnat în 2015, pentru a atenua efectele schimbărilor climatice.

Menținerea încălzirii globale sub 1,5°C

Articolul este condus de profesorul Martí Orta-Martínez, de la Facultatea de Biologie a UB și de la Institutul de Cercetare a Biodiversității UB (IRBio), și este co-autorat de Gorka Muñoa și Guillem Rius-Taberner (UB-IRBio), Lorenzo Pellegrini și Murat Arsel, de la Universitatea Erasmus din Rotterdam (Olanda), și Carlos Mena, de la Universitatea San Francisco de Quito (Ecuador).

Atlasul resurselor de petrol arată că, pentru a limita încălzirea globală la 1,5°C, este esențial să se evite exploatarea resurselor de petrol în zonele cele mai sensibile de pe planetă, cum ar fi ariile naturale protejate, zonele prioritare pentru conservarea biodiversității, zonele cu o bogăție ridicată de specii endemice, zonele urbane și teritoriile popoarelor indigene aflate în izolare voluntară.

De asemenea, avertizează că neexploatarea resurselor de petrol în aceste zone cele mai sensibile nu ar fi suficientă pentru a menține încălzirea globală sub 1,5°C, așa cum se indică în Acordul de la Paris, scrie EurekAlert.

Zonele de excludere a petrolului din întreaga lume

Acordul de la Paris este un tratat internațional privind schimbările climatice care prevede limitarea încălzirii globale la mai puțin de 2°C față de nivelurile preindustriale și depunerea de eforturi pentru a o limita la 1,5°C. Acesta a fost semnat de 196 de țări la 12 decembrie 2015, în cadrul Conferinței ONU privind schimbările climatice COP21 de la Paris, și a intrat în vigoare la 4 noiembrie 2016.

În acest context, atlasul petrolului oferă o nouă foaie de parcurs pentru a completa exigențele politicii internaționale în materie de climă – bazată în primul rând pe cererea de combustibili fosili – și pentru a spori garanțiile în exploatarea resurselor energetice.

„Studiul nostru arată care sunt resursele de petrol ce ar trebui să rămână în subteran și să nu fie exploatate comercial, acordând o atenție specială acelor zăcăminte care se suprapun cu zone cu o bogăție endemică ridicată sau care coincid cu valori socio-ecologice deosebite în diferite regiuni ale planetei. Rezultatele arată că exploatarea resurselor și rezervelor selectate este total incompatibilă cu îndeplinirea angajamentelor asumate în cadrul Acordului de la Paris”, a concluzionat profesorul Martí Orta-Martínez.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Petrolier al Greciei, atacat cu rachete în Marea Roșie

Una din două poluări accidentale din 2023 a fost provocată de companii petroliere

Greta Thunberg, reținută de poliție la un protest împotriva companiilor de petrol și gaze

Petrolul urcă spre 95 de dolari pe baril

Mihaela Horchidan
Mihaela Horchidan
Mihaela și-a finalizat studiile la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București, având experiență în presa online și radio. Curiozitatea, dorința de a afla cât mai multe și pasiunea pentru istorie, ştiinţă şi natură au condus-o către Descopera.ro citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase