Home » Cultură » Romanul „Singura poveste” scris de Julian Barnes, lansat la Bookfest

Romanul „Singura poveste” scris de Julian Barnes, lansat la Bookfest

Romanul „Singura poveste” scris de Julian Barnes, lansat la Bookfest
Publicat: 12.05.2018
"Singura poveste", cel mai recent roman al scriitorului britanic Julian Barnes, premiat cu Man Booker, apare în colecţia Babel a editurii Nemira, în traducerea lui Radu Paraschivescu, potrivit unui comunicat remis MEDIAFAX.
Cartea va fi disponibilă la standul editurii Nemira de la Salonul de carte Bookfest (30 mai – 3 iunie) din Bucureşti.
 
„Cei mai mulţi dintre noi au de spus o singură poveste. Asta nu înseamnă că ni se întâmplă un singur lucru în viaţă – se petrec nenumărate întâmplări, pe care le transformăm în nenumărate poveşti. Însă una singură contează cu adevărat, pe una singură merită până la urmă s-o spui. Ceea ce urmează e povestea mea”, scrie Julian Barnes.
 
O vară din anii ’60, undeva la sud de Londra. Când se întoarce de la facultate, Paul îi face pe plac mamei şi se duce la tenis. Acolo e Susan: caldă, încrezătoare, ironică, soţie şi mamă a doi copii. Evident, iubirea lor este unică şi irepetabilă. Peste zeci de ani, el priveşte înapoi la povestea lor şi la eşecul ei, ştiind că memoria joacă feste şi surprinde, informează Mediafax.
 
„Un roman profund emoţionant şi o analiză a suferinţei din iubire (…). Revizitând fluxul şi refluxul unei pasiuni, Julian Barnes pune în lumină legătura dintre un om bătrân şi propriul sine”, au scris cei de la Publishers Weekly, în timp ce The Guardian descrie cartea drept „O rafinată perspectivă asupra iubirii”.
 
Julian Barnes s-a născut în Leicester, Anglia, în 1946. A studiat la City of London School, între 1957 şi 1964, apoi la Magdalen College, Oxford, absolvind cu onoruri, în 1968, secţia de limbi moderne. După încheierea studiilor, Julian Barnes a lucrat ca lexicograf pentru Oxford English Dictionary timp de trei ani. Din 1977, a lucrat ca redactor literar şi a semnat recenzii în New Statesmen şi New Review. Între 1979 şi 1986 a realizat cronici de televiziune, mai întâi pentru New Statesmen şi apoi pentru Observer.
 
Opera lui Julian Barnes numără peste cincisprezece volume de proză, povestiri scurte şi eseuri, cariera sa literară fiind încununată de numeroase premii şi distincţii: premiile Somerset Maugham pentru „Metroland” (1981), Geoffrey Faber Memorial (1985), Medicis pentru „Papagalul lui Flaubert” (1986), E.M. Forster (decernat de American Academy and Institute of Arts and Letters, 1986), Gutenberg (1987), Grinzane Cavour (1988), Prix (Trois, 1992).
 
A fost de trei ori finalist pentru premiul Booker: în 1984, pentru „Papagalul lui Flaubert”, în 1998, pentru „Anglia, Anglia”, şi în 2005, pentru „Arthur & George”. Statul francez i-a acordat în 1988 titlul de Cavaler al Ordinului Artelor şi Literelor, în 1995, Ofiţer al Ordinului Atelor şi Literelor, iar, în 2004, a primit titlul de Comandor al aceluiaşi ordin. De asemenea, în 1993 a primit premiul Shakespeare, acordat de fundaţia FVS, iar, în 2004, a primit premiul Austriei pentru Literatură Europeană.
 
Julian Barnes a scris şi sub pseudonimul Dan Kavanah, cele mai cunoscute romane ale sale fiind cele care alcătuiesc seria „Duffy”.
 

 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase