Prima pagină Cultura

Expoziţia "Portretul colecţionarului" va fi deschisă vineri la Muzeul Colecţiilor de Artă

Razvan Tupa 09.20.2018 | ● Vizualizări: 103
Captură foto Youtube/Scoala TV     + zoom
Galerie foto (1)

Expoziţia "Portretul colecţionarului" va fi deschisă vineri, de la ora 17.00, la Muzeul Colecţiilor de Artă din Capitală, pentru a marca patru decenii de la inaugurarea instituţiei, arată un comunicat remis MEDIAFAX.

Expoziţia aduce în centrul atenţiei "pasionaţi iubitori de frumos care şi-au încununat cariera de colecţionari de artă prin donaţiile făcute statului român pe parcursul secolului XX şi la începutul secolului XXI. Grupaje reunind lucrări favorite ale colecţionarilor, portretele acestora şi ale unor membri ai familiei, obiecte de artă decorativă, fotografii şi documente evocă personalitatea şi preocupările diferiţilor colecţionari, relaţia lor cu artiştii preferaţi, creionând un întreg univers cotidian devenit astăzi pagină din istoria unui fenomen încă prea puţin explorat - colecţionismului românesc. Urmărind un parcurs cronologic, expoziţia pune accent pe cele 16 donaţii făcute muzeului din 1990 până în prezent. În spatele unora dintre donaţii se află poveşti de viaţă emoţionante. Este cazul colecţiei avocatului Hurmuz Aznavorian formată în perioada interbelică şi donată în anul 2000 de Rodica Aznavorian Sfinţescu, fiica sa, pentru a împlini dorinţa tatălui dispărut în 1954, sau al colecţiei dr. Emanoil Romulus Anca şi Ortansa Dinulescu Anca, donată de aceasta din urmă pentru a împlini ultima dorinţă a soţului", notează organizatorii.

Expoziţia pune în valoare contribuţia colecţionarilor la păstrarea, dar şi la încurajarea artei plastice româneşti şi susţinerea unor artişti prea adesea supuşi constrângerilor materiale sau ideologice, scrie Mediafax.

Deschis pe 21 august 1978, în fostul Palatul Romanit, una dintre cele mai vechi reşedinţe boiereşti de pe Calea Victoriei, ca secţie a Muzeului Naţional de Artă al României, Muzeul Colecţiilor de Artă şi-a mărit de aproape patru ori patrimoniul în cele patru decenii de existenţă. Numărul colecţiilor a crescut de la 13, în momentul deschiderii, la 47 în 2018, însumând aproximativ 10.000 de piese, reprezentative pentru genuri artistice, epoci istorice şi zone geografice diferite. Dintre acestea, 37 sunt incluse în expoziţii permanente în trei sedii (Muzeul Colecţiilor de Artă, Muzeul K. H. Zambaccian şi Muzeul Th. Pallady). Alături de colecţii extrem de variate, pot fi întâlnite aici multe colecţii monografice ale unor artişti ale căror lucrări au fost donate postum de familie.