Home » Cultură » Un reportaj etnofotografic din Valea Jiului, vernisat la Muzeul Ţăranului din Capitală

Un reportaj etnofotografic din Valea Jiului, vernisat la Muzeul Ţăranului din Capitală

Un reportaj etnofotografic din Valea Jiului, vernisat la Muzeul Ţăranului din Capitală
Publicat: 03.11.2018
Vernisajul expoziţiei "Comunităţi din Valea Jiului - reportaj etnofotografic", cu imagini realizate de Ionel Anastasescu, sociolog şi fotograf pasionat de cultura ţărănească a momârlanilor, va avea loc în sala Foaier a Muzeului Ţăranului Român din Capitală, pe 7 noiembrie, de la ora 18.00.
Fotografiile prezentate se concentrează asupra culturii ţărăneşti a momârlanilor (ţăranii jieni), pe care o surprind sub forma unor „reportaje etnofotografice”, potrivit unui comunicat remis MEDIAFAX.
 
„Extrem de comunicativ şi prietenos, Ionel Anastasescu reuşeşte să-şi aproprieze în mod simbolic o lume pe cale de dispariţie, prezentând-o contemporanilor ca semn al unei persistenţe în cadre tradiţionale. Fotografiile sale sunt pe cât de valoroase din punct de vedere documentar, surprinzând viaţa momârlanilor ca atare, pe atât de preţioase ca aport personal, conţinând perspectiva autorului – de privitor iremediabil ataşat de viaţa satului. Prin cercetări aprofundate, aflându-se în mijlocul evenimentelor locale de ani de zile, fotograful Ionel Anastasescu a dobândit o cunoaştere minuţioasă a zonei şi a oamenilor, pe care îi surprinde în momente de odihnă şi de sărbătoare, în atitudini pline de naturaleţe, sugerând firescul vieţii lor, odihna şi truda, bucuria şi tristeţea, atmosfera de sărbătoare”, arată organizatorii.
 
Fotografiile scot în evidenţă potenţialul natural şi cultural din Valea Jiului, dincolo de problemele socioeconomice reale cu care această regiune se confruntă de mulţi ani. Valea Jiului este înfăţişată în ceea ce ascunde în afara identificării cu o regiune a minelor închise, în criză economică şi demografică sau în calitate de leagăn al mineriadelor care au umbrit istoria anilor ’90.
 
Înconjurată de munţii Şureanu, Parâng, Vâlcan şi Retezat, Valea Jiului îşi dezvăluie potenţialul turistic. Este, totodată, un ţinut paradoxal, populat atât de comunităţi de ţărani cu o cultură tradiţională bine păstrată, cât şi de comunităţi multietnice şi multiculturale de mineri, veniţi din exterior, care s-au potenţat şi influenţat reciproc pe parcursul a mai bine de un secol şi jumătate de istorie comună.
 
Expoziţia va putea fi vizitată la Sala Foaier până pe 2 decembrie, de marţi până duminică, între orele 10.00 şi 18.00, iar intrarea este liberă.
 

 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase