Home » Cultură » Mitul privirii ce te urmăreşte din tabloul Mona Lisa, infirmat

Mitul privirii ce te urmăreşte din tabloul Mona Lisa, infirmat

Publicat: 11.01.2019
În ştiinţă, „efectul Mona Lisa” se referă la impresia că ochii dintr-un portret te urmăresc. Doi cercetători din cadrul Universităţii Bielefeld au demonstrat că, ironic, acest efect nu este prezent şi la faimoasa pictură a lui Leonardo da Vinci, Mona Lisa.

„Oamenii pot simţi unori că sunt priviţi chiar şi de ochii din fotografii sau picturi. Acest lucru se produce atunci când persoana portretizată priveşte drept în faţă, efectul dispare, însă, atunci când distanţa faţă de pictură creşte”, a declarat dr.Gernot Horstmann, membru al Departamentului de Psihologie din cadrul Universităţii Bielefeld.

„Ciudat este că nu trebuie să te afli fix în faţa picturii pentru a avea impresia că eşti privit. Această impresia apare chiar şi dacă stăm în stânga sau dreapta imaginii”, a declarat dr. Sebastian Loth grupului de cercetare.

Conform Phys, în cadrul cercetării sale, Loth a întâlnit în repetate rânduri termenul de „efectul Mona Lisa”, asociat cu faimoasa pictură din secolul XVI. „Efectul în sine nu poate fi negat. Dar dintre toate picturile, cea a Giocondei nu prezintă această impresie”, a declarat Loth.

Credit: CITEC/ Universitatea Bielefeld

Pentru a-şi testa observaţiile, Loth şi Horstmann au cerut grupului de 24 de participanţi să privească tabloul cu Mona Lisa de pe ecranul unui computer şi să determine direcţia în care privesc ochii. Pentru a testa dacă anumite trăsături ale Giocondei influenţează percepţia participanţilor, specialiştii au utilizat 15 secţiuni diferite ale portretului. Horstmann şi Loft au adunat peste 2000 de evalurări în care majoritatea măsurătorilor indicau că Mona Lisa nu priveşte drept în faţă, ci către dreapta privitorului.

„Participanţii din cadrul testului au determinat că Mona Lisa priveşte către partea lor dreaptă. Mai specific, privirea este îndreptată la un unghi de 15,4 grade”, a declarat Gernot Horstmann. „Aşadar, nu este clar de ce termenul > este denumit astfel”, a adăugat el.

„Efectul Mona Lisa”  ilustrează, de fapt,  o dorinţă puternică de a fi privit şi de a fi în centrul atenţiei altei persoane, de a fi relevant pentru cineva, chiar dacă nu cunoşte acea persoană.

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

Farmecul operei Mona Lisa poate fi rezultatul unei boli? Descoperirea făcută de un doctor

Misterul Mona Lisei – ce ascunde portretul Giocondei?

Descoperire neaşteptată despre celebra Mona Lisa, una dintre cele mai enigmatice picturi. ”Am fost surpinşi”

Monalisa dezbrăcată. Specialiştii au descoperit o schiţă a figurii celebre care încă provoacă multe controverse

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase