Home » Cultură » Quasimodo, spiritul curajos ascuns în spatele unei înfățișări grotești

Quasimodo, spiritul curajos ascuns în spatele unei înfățișări grotești

Quasimodo, spiritul curajos ascuns în spatele unei înfățișări grotești
Anthony Hopkins și Lesley-Anne Down în „Cocoșatul de la Notre-Dame” (1982). Sursa foto: Profimedia
Publicat: 15.06.2021

Quasimodo este personajul principal al romanului „Cocoșatul de la Notre-Dame”, scris de Victor Hugo, un simbol al spiritului curajos ascuns în spatele unei înfățișări grotești.

Quasimodo este un tânăr cocoșat care locuiește în catedrala Notre-Dame, acolo unde este și clopotar. Quasimodo a fost abandonat la naștere de părinții săi, iar apoi adoptat de Claude Frollo, un tânăr preot care mai apoi devine arhidiaconul catedralei Notre-Dame.

Quasimodo suferă din cauza unor deformări severe și își pierde auzul din cauza zgomotului produs de clopotele catedralei. Quasimodo nu poate să vorbească prea bine, astfel că orice fel de comunicare cu altcineva în afară de Frollo este dificilă. Arhidiaconul îl învață între timp limbajul semnelor.

Temut, urât și intens batjocorit de locuitorii Parisului medieval

În Parisul medieval, Quasimodo este temut, urât și intens batjocorit de locuitorii orașului, astfel că acesta ajunge să urască lumea exterioară. Deseori, Quasimodo devine violent atunci când se află printre oameni pentru că se așteaptă să fie la rândul său tratat într-un mod brutal.

În romanul lui Victor Hugo, Quasimodo este bătut în public după ce Frollo îi ordonă să încerce să o răpească pe Esmeralda, o frumoasă țigăncușă dansatoare. Încălcând jurămintele sfinte, arhidiaconul se îndrăgostește de Esmeralda și încearcă să o seducă. Deși Quasimodo ar face orice pentru Frollo, relația celor doi devine tensionată după ce Quasimodo se îndrăgostește de Esmeralda.

Sursa foto: Profimedia

Astfel, Frollo devine gelos, iar Quasimodo este prins la mijloc între cei doi oameni pe care îi iubește cel mai mult, Frollo și Esmeralda. Natura gentilă a lui Quasimodo este pe deplin demonstrată atunci când acesta o salvează pe Esmeralda de la execuție, după ce aceasta este acuzată de vrăjitorie, și are grijă de ea în timp ce se ascund în catedrala Notre-Dame.

Ce simbolizează, de fapt, moartea lui Quasimodo din romanul lui Hugo?

În esență, Quasimodo este un personaj bun și înțelege că societatea este deseori păcălită de aparențe frumoase, în timp ce îi respinge pe cei care par urâți la exterior însă sunt, de fapt, buni la interior.

Quasimodo este asociat cu arhitectura gotică pe tot parcursul romanului, iar moartea sa simbolizează un declin al interesului față de stilul gotic de la sfârșitul perioadei medievale, potrivit Britannica.

Sub titlul „Esmeralda” sau „Notre-Dame de Paris”, romanul a fost ecranizat de mai multe ori, de la filmul mut din 1905 și până la musicalul din 1999. Actorul Anthony Hopkins l-a interpretat pe diformul Quasimodo în filmul din 1982, alături de actrița Lesley-Anne Down în rolul Esmeraldei.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Spectacolul morții de la morga din Paris, obsesia morbidă a parizienilor din secolul al XIX-lea

Primul concert de Crăciun la Notre-Dame, de la incendiul devastator. Coriștii au purtat căști de protecție

Previziuni sumbre privind reconstrucţia Catedralei Notre-Dame. Lipseşte un element crucial

Volumul ”Notre-Dame de Paris”, de Hugo, epuizat după incendiul de la catedrală

Ioana Scholler
Ioana Scholler
Ioana s-a alăturat echipei DESCOPERĂ.ro în 2020, fiind atrasă de subiecte ce țin de știință, istorie și natură. Ioana și-a finalizat studiile de licență în Manchester, Marea Britanie, acolo unde a studiat Jurnalism Multimedia, și studiile de masterat în Media, Comunicare Publică și ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase