Home » Cultură » Alice în Țara Minunilor, una dintre cele mai populare scrieri de ficțiune

Alice în Țara Minunilor, una dintre cele mai populare scrieri de ficțiune

Alice în Țara Minunilor, una dintre cele mai populare scrieri de ficțiune
„Alice în Țara Minunilor”, în regia lui Tim Burton. Sursa foto: Profimedia
Publicat: 12.09.2021

Romanul scriitorului britanic Lewis Carroll intitulat „Aventurile lui Alice în Țara Minunilor” (1865) este una dintre cele mai populare scrieri de ficțiune din limba engleză. Romanul a fost ilustrat de către John Tenniel.

O tânăra numită Alice este personajul principal al povestirii „Aventurile lui Alice în Țara Minunilor”. Alice adoarme și visează că urmărește un iepure alb, iar în cele din urma cade într-o gaură de iepure și ajunge într-o lume fantastică.

Curioasa Alice are parte de numeroase aventuri fantastice, uneori chiar bizare. Alice își schimbă dimensiunile pe neașteptate, ajungând la înălțimea unei case, iar apoi la doar 7 centimetri. Unele dintre creaturile ciudate pe care le întâlnește Alice sunt Ducesa, Pisica Cheshire, Pălărierul Nebun și Regina Inimilor.

Lewis Carroll a scris și o continuare pentru „Aventurile lui Alice în Țara Minunilor”

Lewis Carroll a scris și o continuare a romanului, care s-a dovedit la fel de populară, numită „Alice în Țara Oglinzilor” (1871). Aceasta a fost ilustrată tot de John Tenniel, iar ambele scrieri sunt uneori combinate și denumite „Alice în Țara Minunilor”.

Sursa foto: Profimedia

Muzicalul animat american „Alice în Țara Minunilor” a fost produs de Walt Disney Productions (acum compania Walt Disney), apărând pe marile ecrane în 1951. Filmul a fost inspirat de scrierile lui Lewis Carroll și a inclus elemente din „Alice în Țara Oglinzilor”, potrivit Britannica.

Filmul lui Walt Disney, un eșec la box-office

A fost nevoie de ani buni pentru ca filmul „Alice în Țara Minunilor” să fie dezvoltat și produs. Însă, planul de marketing ingenios al lui Walt Disney nu a avut efectele dorite. Filmul a fost considerat un eșec la box-office. Abia în anii 1960 și 1970, „Alice în Țara Minunilor” a crescut în popularitate pe piața închirierilor de filme.

Una dintre cele mai recente adaptări ale romanelor lui Lewis Carroll este „Alice în Țara Minunilor” în regia lui Tim Burton, cu actorii Mia Wasikowska, Johnny Depp, Helena Bonham Carter și Anne Hathaway în rolurile principale. Celebrul regizor Tim Burton a folosit o combinație de animație cu scene reale, iar filmul său a fost pe locul 1 la încasări în 2012 și pe locul 28 la încasări din toate timpurile.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Voltaire, unul dintre cei mai importanți scriitori din literatura franceză

Viața marelui scriitor Lev Tolstoi, excomunicat din Biserica Ortodoxă Rusă

Cehov, marele scriitor răpus de o boală cumplită

Top 10 lucruri surprinzătoare despre unii dintre cei mai faimoși scriitori din lume

Ioana Scholler
Ioana Scholler
Ioana s-a alăturat echipei DESCOPERĂ.ro în 2020, fiind atrasă de subiecte ce țin de știință, istorie și natură. Ioana și-a finalizat studiile de licență în Manchester, Marea Britanie, acolo unde a studiat Jurnalism Multimedia, și studiile de masterat în Media, Comunicare Publică și ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase