Home » Cultură » Anunț emoționant din partea lui Göran K. Hansson, cea mai cunoscută figură a Premiilor Nobel din ultimii ani

Anunț emoționant din partea lui Göran K. Hansson, cea mai cunoscută figură a Premiilor Nobel din ultimii ani

Anunț emoționant din partea lui Göran K. Hansson, cea mai cunoscută figură a Premiilor Nobel din ultimii ani
Göran K. Hansson, secretarul general al Academiei Regale Suedeze de Științe. Sursa foto: Profimedia
Publicat: 11.10.2021

Göran K. Hansson, probabil cea mai cunoscută figură a Premiilor Nobel din ultimii ani, a făcut un anunț emoționant după decernarea Premiului Nobel pentru Științe Economice din 2021. Aceasta a fost ultima categorie anunțată, astfel că sezonul Premiilor Nobel din acest an s-a încheiat.

Göran K. Hansson, actualul Secretar General al Academiei Regale Suedeze de Științe, a anunțat că acesta a fost ultimul său anunț pentru decernarea unui Premiu Nobel și a mulțumit colegilor, colaboratorilor și presei pentru „un dialog foarte stimulant”.

„Acesta a fost ultimul meu anunț pentru decernarea unui Premiu Nobel după 12 ani, 24 de conferințe cu presa și 67 de apeluri telefonice către laureații Premiilor Nobel. A fost un mare privilegiu și le sunt recunoscător colegilor, colaboratorilor mei și dumneavoastră, doamnelor și domnilor din media, pentru un dialog foarte stimulant. Vă mulțumesc foarte mult!”, a declarat Göran K. Hansson.

„Munca mea înseamnă acum să îi fac pe oameni fericiți. Cât de multe persoane pot spune asta?”

Hansson, născut în 1951, este un fizician și om de știință suedez. Acesta a primit doctoratul în 1980 de la Universitatea din Gothenburg. Totodată, Hansson a fost profesor de biologie celulară la Universitatea din Gothenburg și invitat la Universitatea Harvard. Începând cu anul 1995, Hansson ocupă funcția de profesor de cercetare cardiovasculară experimentală la Institutul Karolinska din Suedia.

Göran K. Hansson, vorbind prin telefon cu unul dintre laureații Premiilor Nobel din 2021. Sursa foto: Fundația Nobel

Despre anunțarea câștigătorilor Premiilor Nobel, Hansson declara în 2019 că experiența îi oferă un real sentiment de extaz. „Munca mea înseamnă acum să îi fac pe oameni fericiți. Cât de multe persoane pot spune asta? Se formează o legătură specială cu acea persoană, chiar și prin intermediul unui apel telefonic, iar cu mulți dintre ei devenim prieteni buni mai târziu”, spunea Hansson în 2019 pentru The Guardian.

Hans Ellegren, profesor de biologie evolutivă la Universitatea Uppsala din Suedia, a fost ales noul Secretar General al Academiei Regale de Științe în vara acestui an. Acesta îl va înlocui pe profesorul Göran K. Hansson după sfârșitul anului.

Care sunt obiectivele Academiei Regale Suedeze de Științe?

Secretarul General al Academiei Regale de Științe este ales pentru un mandat de patru ani. Funcția include gestionarea activităților Academiei și conducerea secretariatului.

Academia Regală Suedeză de Științe este o organizație independentă non-guvernamentală a cărei obiective sunt promovarea științelor și consolidarea influenței acestora în societate. Academia este alcătuită din peste 600 de membri suedezi și străini, iar sarcinile lor includ decernarea anuală a Premiilor Nobel pentru Fizică și Chimie, dar și Premiul Nobel pentru Științe Economice. Profesorul Hans Ellegren a fost ales noul Secretar al Academiei în iunie.

Academia Regală Suedeză de Științe poartă o responsabilitate deosebită pentru știința naturală și matematică, însă cercetările sale sunt concentrate pe sporirea interacțiunii între diferite discipline. Academia este alcătuită din aproximativ 460 de membri suedezi și 175 de membri străini, care împreună reprezintă cei mai importanți experți în științe din Suedia.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Laureații Premiului Nobel pentru Științe Economice din 2021

PREMIUL NOBEL pentru PACE 2021, acordat lui Maria Ressa și Dmitry Muratov

PREMIUL NOBEL pentru LITERATURĂ 2021, acordat romancierului Abdulrazak Gurnah

PREMIUL NOBEL pentru CHIMIE din 2021, acordat pentru „dezvoltarea organocatalizei asimetrice”

Ioana Scholler
Ioana Scholler
Ioana s-a alăturat echipei DESCOPERĂ.ro în 2020, fiind atrasă de subiecte ce țin de știință, istorie și natură. Ioana și-a finalizat studiile de licență în Manchester, Marea Britanie, acolo unde a studiat Jurnalism Multimedia, și studiile de masterat în Media, Comunicare Publică și ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase