Home » Cultură » Test de cultură generală. Care era zeul suprem al dacilor?

Test de cultură generală. Care era zeul suprem al dacilor?

Test de cultură generală. Care era zeul suprem al dacilor?
Foto: Jorge Lascar/Wikimedia Commons
Publicat: 03.02.2023

Deși geto-dacii recunoșteau existența mai multor divinități, se închinau în principal unui singur zeu, cu atribuții în aspectele cele mai importante ale vieții. Care era zeul suprem al dacilor?

Zeul suprem al dacilor a fost prezentat de istorici în diferite ipostaze, fie ca zeu căruia strămoșii noștri îi aduceau sacrifricii umane, fie ca preot. Acesta ar fi locuit sub pământ, iar unii spun că ar fi fost discipolul lui Pitagora.

Este, bineînțeles, vorba despre zeul Zamolxis, sau Zalmoxis, numit de unii și Gebeleizis. Grecii spuneau despre acesta că este un șarlatan, iar Herodot scria că Zamolxis a trăit înaintea lui Pitagora, deci nu ar fi avut cum să-i fie discipol.

Sursele antice susțin că Zamolxis ar fi călătorit în Egipt, de unde și-a luat învățăturile religioase pe care le-a propovăduit mai departe.

Ce le-a oferit oamenilor zeul suprem al dacilor?

În urmă cu 2.500 de ani, Herodot a scris în „Istorii” că Zamolxis i-a făcut pe daci să se creadă nemuritori.

De asemenea, curajul insuflat de acest zeu i-a făcut pe daci să înfrunte armata persană a lui Darius, chiar dacă fără succes.

Zamolxis le-a oferit oamenilor cunoștințe de medicină, spunând, potrivit lui Platon, că „nu poți să vindeci trupul fără a ține seama de suflet”. Aceste cunoștințe cuprindeau și noțiuni de psihologie.

Preot sau zeu?

Dacii îi trimiteau acestui zeu sacrificii umane. Un sol era aruncat deasupra unor sulițe, iar dacă murea, însemna că zeul va fi bun cu ei; dacă solul supraviețuia, însemna că acesta era un om rău.

Herodot a scris că Zamolxis ținea banchete în cadrul căruia își transmitea învățăturile către oameni.

Zeul sau preotul Zamolxis s-ar fi retras ulterior sub pământ, în Peștera Polovrafi, unde ar fi locuit timp de mai mulți ani.

Vă recomandăm să citiți și:

Peter O’Toole: „Nu voi fi un om obișnuit pentru că am dreptul să fiu extraordinar”

„Sunetul muzicii”. Ce a fost real și ce a reprezentat ficțiune într-unul din cele mai iubite filme

Cum folosește Japonia hotelurile-capsulă?

Rowan Atkinson, omul care a făcut o lume întreagă să râdă fără să scoată o vorbă

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase