Home » Cultură » Desmond Doss, soldatul care a participat la război fără o singură armă

Desmond Doss, soldatul care a participat la război fără o singură armă

Desmond Doss, soldatul care a participat la război fără o singură armă
Stânga: Desmond Doss primește Medalia de Onoare de la președintele american Harry S. Truman (1945). Sursa foto: Domeniu Public
Publicat: 19.03.2023

Desmond Doss (1919 – 2006) a fost un soldat american și un infirmier de război care a servit în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial.

A fost primul militar american necombatant decorat cu Medalia de Onoare a Congresului Statelor Unite, după ce a salvat de unul singur 75 de soldați în bătălia de la Okinawa.

Numită și Operațiunea Iceberg, bătălia de la Okinawa a reprezentat cel mai mare atac amfibiu din timpul celui De-al Doilea Război Mondial, 1939 – 1945, din zona Pacificului.

Bătălia a ținut 82 de zile, de la 1 aprilie până la 22 iunie 1945.

De ce cazul soldatului Doss a fost unul aparte?

Desmond Doss era un obiector de conștiință, adică o persoană care refuza să presteze serviciul militar la care era obligată conform legii, în calitate de cetățean al unui stat, invocând motive de conștiință – nonviolență – sau religioase. Doss, care fusese educat în cultul religiozității și al non-violenței, a refuzat să poarte  arme și să ucidă în timpul războiului.

Era adventist de ziua a șaptea și dorea să respecte cu strictețe cele Zece Porunci, printre care „să nu ucizi”, dar în același timp considera că este datoria lui să-și apere și să-și ajute țara prin a salva vieți și nu a le lua. Însă dezideratul lui Doss a întâmpinat rezistența administrației militare SUA care nu accepta ideea de a-l trimite pe front fără arme și fără vreo pregătire de luptă.

A inspirat un film al lui Mel Gibson

În ciuda opoziției colegilor săi soldați și a superiorilor, fiind chiar condamnat de curtea marțială pentru convingerile sale, Doss a servit în continuare ca infirmier în prima linie a bătăliei de la Okinawa și a salvat multe vieți. În cele din urmă, i s-a acordat Medalia de Onoare a Congresului pentru curajul său și eroismul de care a dat dovadă în timpul războiului, devenind primul obiector de conștiință din istoria Americii care a primit prestigioasa distincție. Povestea vieții sale și acțiunile lui Doss în timpul războiului au fost descrise mai târziu în drama din 2016 „Hacksaw Ridge”, în regia lui Mel Gibson, filmul fiind nominalizat de șase ori la Oscar și câștigând două premii – pentru cel mai bun sunet și cel mai bun montaj.

Desmond Doss s-a născut la 2 februarie 1919 în Lynchburg, Virginia, și a crescut într-o familie devotată credinței adventiste de ziua a șaptea.

A devenit medic militar și a fost recrutat în armata SUA pentru a servi în cel de-Al Doilea Război Mondial. În ciuda faptului că era soldat, Doss a refuzat să poarte o armă din motive religioase, deoarece credea că a lua o viață este împotriva învățăturilor celor Zece Porunci. Această decizie l-a făcut ținta remarcilor ridicole și a hărțuirii verbale din partea colegilor săi soldați.

Cu toate acestea, Doss a rămas ferm în credințele sale și a continuat să servească ca medic de luptă în timpul bătăliei de la Okinawa. Și-a riscat viața pentru a-și salva camarazii răniți, chiar și în fața focului inamicului. El este creditat că a salvat viețile a 75 de soldați, dintre care pe unii dintre ei i-a dus în locuri sigure chiar și în condițiile în care era puternic atacat de adversarii de pe câmpul de luptă.

Încă dinainte de a ajunge la Okinawa, Doss fusese distins cu două medalii Steaua de Bronz, iar pentru curajul și abnegația sa, Doss a primit, în 1945, din partea președintelui Harry Truman, Medalia de Onoare a Congresului,  devenind primul obiector de conștiință din istoria Americii care a primit prestigiosul premiu. S-a numărat printre cei 431 de oameni, din cei peste 16 milioane care au îmbrăcat uniforma americană în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, și care au primit această distincție. „Sunt mândru de tine”, i-a spus Truman în momentul în care l-a decorat. „Meriți această medalie care cred că este o onoare mai mare decât cea de a fi președinte”.

Desmond Doss a continuat să ducă o viață liniștită ca tâmplar și a murit în 2006, la vârsta de 87 de ani. A fost înmormântat în cimitirul național din Chattanooga, statul Tennessee, SUA.

Desmond Doss a fost căsătorit de două ori, o dată în 1942, cu Dorothy Schutte, cu care a avut un fiu, și, după ce a rămas văduv, în 1993, s-a căsătorit cu Frances Duman.

Nu doar erou, dar și un om modest, Desmond Doss a susținut de-a lungul vieții sale că a salvat 50 dintre camarazii săi, cu toate că armata americană popularizase numărul acestora ca fiind chiar mai mare de 100.

Decorațiilor și onorurilor militare pe care le-a primit datorită actelor sale eroice li se adaugă și alte acțiuni. Două secţiuni de autostradă, una din Georgia și una din Alabama au fost denumite după numele său, rescpctiv „Desmond T. Doss Medal of Honor Highway” și „Desmond T. Doss Memorial Highway”.

Surse:

https://time.com/4539373/hacksaw-ridge-movie-true-story/

https://www.parismatch.com/Actu/International/La-veritable-histoire-de-Tu-ne-tueras-point-1114229

https://desmonddoss.com/bio/bio-real.php

Vă mai recomandăm să citiți și:

Conflictul din sânul Familiei Regale. De partea cui trebuia să intre România în Primul Război Mondial?

Răzmerița împotriva lui Ionel Brătianu pentru ca România să intre în război în 1914

USS Albacore, un submarin dispărut în cel de-Al Doilea Război Mondial, a fost găsit după 70 de ani

Cât de fals a fost „falsul război”?

Roxana Ioana Ancuța
Roxana Ioana Ancuța
Roxana-Ioana Ancuța este jurnalist cu o experiență de aproape 15 ani în presa scrisă. Absolventă a facultății Școala Superioară de Jurnalistică și având un master în Comunicare și Relații Publice, îi place foarte mult să scrie, aceasta fiind nu doar o profesie, ci un mod de a fi ea ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase