Home » Cultură » Charlie Chaplin, geniul comediei. „Să ne străduim să atingem imposibilul”

Charlie Chaplin, geniul comediei. „Să ne străduim să atingem imposibilul”

Publicat: 14.10.2023

În istoria cinematografiei au existat numeroase figuri importante care și-au lăsat amprenta într-un mod semnificativ în sfera divertismentului însă, fără îndoială, doar câteva dintre ele au avut un statut de geniu, iar unul dintre aceste genii a fost Charlie Chaplin. Poate cel mai mare artist al cinematografiei.

Inventatorul gramaticii filmului, primul comediant cu adevărat mare, primul mare actor, artistul cu talent incomensurabil. Chaplin a adus pe ecran umorul, patetismul și umanitatea într-un mod în care nimeni altcineva nu a mai făcut-o până la el, filmele sale, mărturii prețioase ale vremurilor de început ale cinematografiei universale, inspirând și amuzând și astăzi.

Charlie Chaplin vorbea cu corpul în filmele în care dialogurile sonore erau încă inexistente. Maestrul Chaplin își folosea trupul pentru a transmite umor și emoție, iar publicul râdea cu aceeași pasiune cu care și plângea la filmele lui.

A fost un adevărat pionier al cinematografiei

Martin Scorsese spunea că Chaplin a fost un adevărat pionier al cinematografiei, făcându-i pe oameni nu doar să râdă, dar și să gândească, filmele lui având o profunzime și un mesaj social care erau înaintea timpului lor, abordând probleme precum sărăcia, industrializarea și luptele de clasă.

Râsul este tonic, ușurare, izbăvire de durere. (Charlie Chaplin)

Una dintre cele mai importante vedete ale începuturilor Hollywood-ului, Charlie Chaplin s-a născut la 16 aprilie 1889, la Londra, Anglia, numele de naștere fiind Charles Spencer Chaplin. Simbolul filmului mut, fiind deseori asociat cu unul dintre personajele lui cele mai populare Micul Vagabond, omul cu mustață, pălărie, baston de bambus și mersul caraghios și atât de distinct.

Părinții lui Chaplin erau ambii soliști în spectacole de revistă, iar intrarea lui Charlie în lumea divertismentului se datorează mamei sale care obișnuia să-l aducă la spectacolele ei. La un moment dat, micuțul Charlie (avea doar cinci ani) a fost remarcat în culise de către managerul teatrului care l-a invitat pe scenă, încurajându-l să cânte o melodie. A fost debutul lui Charlie Chaplin în minunata lume a muzicalurilor și, mai apoi, a filmelor.

A devenit actor la opt ani

Iubirea perfectă este cea mai frumoasă dintre toate frustrările, pentru că este mai mult decât se poate exprima.(Charlie Chaplin)

A devenit actor la vârsta de opt ani, iar la 18, după ce s-a alăturat trupei de vodevil a lui Fred Karno, faimos impresar de teatru, Charlie Chaplin, alături de ceilalți artiști ai trupei lui Karno, a ajuns în Statele Unite ale Americii.

Se întâmpla în anul 1910, trei ani mai târziu, Chaplin semnând un contract important cu Mack Sennett, faimosul regizor al filmelor de comedie angajat de studiourile Keystone. În perioada contractuală cu Keystone, Charlie Chaplin a jucat și a regizat 35 de filme, în mai toate interpretând rolul Micului Vagabond.

Viața lui Chaplin nu a însemnat doar filme

În 1914, Chaplin a părăsit Keystone și a semnat un contract la Essanay, unde a realizat 15 filme. Aproape doi ani mai târziu a început parteneriatul cu studioul Mutual, apoi cu First National Studios, urmând ca în 1919 să inaugureze Chaplin Studios. În același an, Chaplin, împreună cu Douglas Fairbanks, Mary Pickford și D.W. Griffith, a format United Artists (UA), companie americană de producție și distribuție de film ce avea ca scop susținerea și încurajarea actorilor în controlul propriilor interese pentru a nu depinde de contractele cu studiourile de film.

Un vagabond, un gentleman, un poet, un visător, un tip singuratic, mereu plin de speranță pentru romantism și aventură. (Charlie Chaplin)

Viața lui Chaplin nu a însemnat doar filme, succes, celebritate. Au existat și controverse și scandaluri cărora a trebuit să le facă față. În timpul Primului Război Mondial, deși nu solicitase niciodată cetățenia americană, Chaplin a fost văzut de anumiți compatrioți britanici ca un fel de trădător, unii, scrie IMDb.com, catalogându-l în mod aspru un laș.

Charlie Chaplin, suspectat de propagandă comunistă

Această atitudine vizavi de Chaplin a atras la un moment dat suspiciunile autorităților americane (inclusiv a șefilor FBI) care începuseră să îl suspecteze pe Charlie Chaplin că injectează doze de propagandă comunistă în filmele sale.

Sunt un cetățean al lumii. (Charlie Chaplin)

Primul lui film „vorbit”, The Great Dictator (1940), în care Chaplin (în calitate de unic finanțator, regizor, scenarist și actor) l-a caricaturizat cu umor și inteligență pe Adolf Hitler, a fost o senzație. Dar a împărțit publicul în două. În timp ce unii au considerat filmul a fi slab și de prost gust, alții l-au aclamat.

Dar, cu toate criticile existente, pelicula a avut un mare succes de box office (încasări de peste 5 milioane de dolari) și a fost nominalizat de 5 ori la Oscar.

„Aș da orice să aflu ce părere are despre el”

Lansat la 11 ani după Era Filmului Mut, producția The Great Dictator, în mod previzibil, a fost interzisă de Hitler în Germania și în toate celelalte țări ocupate de naziști. Hitler, totuși, conform IMDb.com, a cerut să-i fie adusă o copie a peliculei pe care ar fi vizionat-o de două ori, fără a se cunoaște reacțiile pe care acesta le-a avut apoi. Charlie Chaplin ar fi spus „Aș da orice să aflu ce părere are despre el”. Filmul a rămas interzis în aceste țări până în anul 1958.

Sursa: YouTube

În anii 1940, Chaplin s-a confruntat cu controverse politice. În timpul erei McCarthy, Guvernul Statelor Unite, punând la îndoială opiniile sale morale și politice, l-a acuzat că ar avea simpatii comuniste. În 1952, după o călătorie la Londra pe care Charlie Chaplin a efectuat-o cu familia sa pentru a participa la premiera filmului Limelight, i s-a refuzat reintrarea în Statele Unite, motiv pentru care artistul a decis să se stabilească în Elveția. A revenit în SUA în 1972, pentru a primi un premiu onorific al Academiei, singurul său Oscar competitiv.

Gândim prea mult și simțim prea puțin. (Charlie Chaplin)

În ceea ce privește viața personală a lui Chaplin, aceasta a fost adesea subiectul unei analize mediatice, inclusiv multiplele sale căsătorii și relațiile controversate. Charlie Chaplin a fost căsătorit de patru ori (trei dintre nevestele lui fiind foarte tinere, respectiv 17, 16 și 28 de ani) și a avut 11 copii. Cea de-a patra (și ultima) căsătorie a lui Chaplin a fost cu actrița Oona O’Neill, fiica dramaturgului american de origine irlandeză Eugene O’Neill.

Chaplin avea 53 de ani, iar Oona, 18. Cei doi au avut împreună 8 copii, printre care și Geraldine Chaplin, care avea să calce pe urmele părinților ei devenind actriță. Fiica Geraldinei, Oona Chaplin (născută în 1986) este actriță spaniolă, printre rolurile ei numărându-se Talisa Maegyr în serialul TV HBO Game of Thrones, Kitty Trevelyan în drama BBC The Crimson Field și Zilpha Geary în serialul Taboo.

În 1978, cadavrul lui Chaplin a fost furat din mormânt

Charlie Chaplin a murit la 25 decembrie 1977, la domiciliul său din Vevey, Elveția, din cauze naturale. Chaplin avea 88 de ani. Înmormântarea, conform dorinței sale, a avut loc în cadrul unei ceremonii anglicane restrânse și private. În 1978, cadavrul lui Chaplin a fost furat din mormânt, fiind recuperat abia după trei luni.

  • Chaplin a fost unul dintre primii actori care și-a negociat propriile contracte de film, ceea ce i-a permis un control creativ mai mare și un succes financiar.
  • În 1975, Regina Elisabeta a II-a i-a acordat titlul de cavaler.
  • A fost un cineast prolific, de-a lungul carierei regizând și jucând în peste 80 de filme.
  • Pe lângă actorie, Chaplin a fost, de asemenea, scriitor, scenarist, regizor, compozitor și producător.
  • A fost cunoscut pentru perfecționismul și atenția meticuloasă acordată detaliilor în realizarea filmelor sale.
  • Șase dintre filmele lui Chaplin au fost selectate pentru a fi păstrate în Registrul Național de Film de către Biblioteca Congresului Statelor Unite: The Immigrant (1917), The Kid (1921), The Gold Rush (1925), City Lights (1931), Modern Times (1936) și The Great Dictator (1940).
  • Este singura persoană ovaționată îndelung (12 minute) la Oscar, în momentul în care a apărut pe scenă pentru a accepta un premiul Onorific.
  • Avea 73 de ani când s-a născut cel mai tânăr fiu al său, Christopher Chaplin.
  • Pe 6 iulie 1925, a devenit primul actor care a apărut pe coperta revistei Time.
  • Primul actor care a fost nominalizat la un singur premiu Oscar (cel mai bun actor) pentru un film în care a fost creditat ca interpretând două personaje diferite. În The Great Dictator (1940), a jucat rolul unui frizer evreu și Adenoid Hynkel, versiunea creată de el a dictatorului Adolf Hitler.

Surse:

https://www.britannica.com/biography/Charlie-Chaplin

https://www.imdb.com/name/nm0000122/bio/?ref_=nm_ov_bio_sm

https://www.imdb.com/title/tt0032553/trivia/?ref_=tt_trv_trv

Vă mai recomandăm să citiți și:

Dieta lui Charlie Chaplin. Ce mânca cel mai des marele actor?

Cine este nepoata lui Charlie Chaplin, frumoasa actriţă care a avut un rol important în Game of Thrones

Mary Pickford, „iubita Americii” și primul star de cinema care a semnat un contract de 1 milion de dolari

Federico Fellini, maestrul cinematografiei. „Este mai ușor să fii fidel unui restaurant decât unei femei”

Roxana Ioana Ancuța
Roxana Ioana Ancuța
Roxana-Ioana Ancuța este jurnalist cu o experiență de aproape 15 ani în presa scrisă. Absolventă a facultății Școala Superioară de Jurnalistică și având un master în Comunicare și Relații Publice, îi place foarte mult să scrie, aceasta fiind nu doar o profesie, ci un mod de a fi ea ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase
Cele mai noi articole
Harriet Quimby, prima femeie care a traversat în zbor Canalul Mânecii
Harriet Quimby, prima femeie care a traversat în zbor Canalul Mânecii
Un rezervor uriaș de apă a fost găsit ascuns adânc sub suprafața Pământului
Un rezervor uriaș de apă a fost găsit ascuns adânc sub suprafața Pământului
Frații Montgolfier, inventatorii balonului cu aer cald. Pionierii zborului cu echipaj uman
Frații Montgolfier, inventatorii balonului cu aer cald. Pionierii zborului cu echipaj uman
Frații Lumière și Revoluția Cinematografică
Frații Lumière și Revoluția Cinematografică
Cercetătorii spun că au găsit noi dovezi pentru o planetă ascunsă în Sistemul Solar
Cercetătorii spun că au găsit noi dovezi pentru o planetă ascunsă în Sistemul Solar
Jami Gertz, cea mai bogată actriță de la Hollywood. „Mă aflu într-un moment al vieții mele în care sunt atât de plină încât vreau mai mult”
Jami Gertz, cea mai bogată actriță de la Hollywood. „Mă aflu într-un moment al vieții mele în care sunt atât de ...
Cărți scoase de pe rafturile Bibliotecii Naționale a Franței deoarece ar conține arsenic
Cărți scoase de pe rafturile Bibliotecii Naționale a Franței deoarece ar conține arsenic
Amendă uriașă după o ceartă pe social media
Amendă uriașă după o ceartă pe social media
În urmă cu aproape opt decenii, italienii îl executau pe „Il Duce”
În urmă cu aproape opt decenii, italienii îl executau pe „Il Duce”
Decizia luată de autoritățile japoneze, exasperate de turiștii care vin la Muntele Fuji
Decizia luată de autoritățile japoneze, exasperate de turiștii care vin la Muntele Fuji
Veniturile gigantului Microsoft au explodat!
Veniturile gigantului Microsoft au explodat!
Ștafeta torței olimpice de la Paris 2024 va include 30 de situri din patrimoniul UNESCO
Ștafeta torței olimpice de la Paris 2024 va include 30 de situri din patrimoniul UNESCO
Vaccinurile au salvat în ultimii 50 de ani cel puțin 154 de milioane de copii
Vaccinurile au salvat în ultimii 50 de ani cel puțin 154 de milioane de copii
Cum au trecut razele cosmice prin atmosfera Pământului acum 41.000 de ani?
Cum au trecut razele cosmice prin atmosfera Pământului acum 41.000 de ani?
Ce origine preistorică are cafeaua, una dintre cele mai consumate băuturi din lume?
Ce origine preistorică are cafeaua, una dintre cele mai consumate băuturi din lume?
A fost Caligula cel mai nebun dintre împărații romani? L-a amenințat pe zeul Jupiter că-l va omorî în bătaie
A fost Caligula cel mai nebun dintre împărații romani? L-a amenințat pe zeul Jupiter că-l va omorî în bătaie
Ce s-a întâmplat după ce oamenii de știință au declanșat mini-cutremure în laborator
Ce s-a întâmplat după ce oamenii de știință au declanșat mini-cutremure în laborator
Ar putea ficatul să dețină cheia unor tratamente mai bune pentru cancer?
Ar putea ficatul să dețină cheia unor tratamente mai bune pentru cancer?