Home » Cultură » Hotelul Stanley din Colorado, inspirația pentru unul dintre cele mai terifiante romane scrise vreodată

Hotelul Stanley din Colorado, inspirația pentru unul dintre cele mai terifiante romane scrise vreodată

Hotelul Stanley din Colorado, inspirația pentru unul dintre cele mai terifiante romane scrise vreodată
Foto: @1Progressivedem1/Wikimedia Commons, CC BY-SA 4.0
Publicat: 22.10.2023

Hotelul Stanley din Colorado, aflat în Estes Park, este în Registrul Național al Locurilor Istorice din SUA și a găzduit numeroase celebrități de la deschidere, în 1909, dar rămâne cunoscut drept hotelul în care a stat scriitorul Stephen King atunci când a fost inspirat să scrie The Shining, un roman de groază clasic din 1977 despre un tată alcoolic în recuperare și fiul său clarvăzător.

Hotelul Stanley, despre care mulți cred că este bântuit de spirite benigne, îmbrățișează asocierea, redând versiunea netăiată, interzisă minorilor sub 16 ani, a primei adaptări a romanului în film într-o buclă continuă de 24 de ore în toate camerele de oaspeți.

Amplasat la poalele Munților Stâncoși, Hotelul Stanley din Colorado oferă vederi panoramice ale ceea ce este acum Parcul Național Munții Stâncoși. Cadrul pitoresc a ajutat la atragerea de oaspeți celebri de-a lungul anilor, printre care Theodore Roosevelt, Împăratul Japoniei, supraviețuitoarea Titanicului Margaret Brown și mulți alții.

Hotelul Stanley din Colorado a inspirat romanul horror The Shining

Hotelul georgian cu 138 de camere a fost construit de Freelan O. Stanley, de la Stanley Steamer, pe o suprafață de 14 hectare, după ce medicul său i-a ordonat să petreacă timp în aerul curat din Estes Park când a suferit de tuberculoză.

Acestuia i-a plăcut atât de mult zona, încât s-a gândit că va rămâne acolo. De fapt, mulți dintre cei care cred în paranormal insistă că Stanley mai poate fi văzut cutreierând pe hol și în sala de biliard în unele nopți. Mai mulți oaspeți au raportat, de asemenea, că au văzut clapele unui pian în sala de bal a hotelului mișcându-se singure. Se spune că soția lui Stanley, Flora, distra oaspeții la pian când încă trăia, scrie Atlas Obscura.

Când Stephen King a vizitat Stanley, a rămas în camera 217. La începutul romanului, se face referire la aceeași cameră: fiului clarvăzător, Danny, i se spune să evite camera 217, dar în adaptarea lui Stanley Kubrick din 1980, camera bântuită a fost schimbată la 237 pentru că proprietarii Timberline Lodge, care a servit drept loc pentru filmări în exterior, se temeau că vor pierde clienți.

Mulți oameni au raportat fenomene paranormale

Deși The Timberline este hotelul pe care fanii îl leagă cel mai strâns cu The Shining, de fapt a fost folosit doar în câteva imagini de setare a cadrului; toate scenele interioare au fost filmate la studiourile Elstree din Anglia folosind o machetă a exterioarelor lui Timberline. King, după cum se dovedește, a ajuns să urască atât de mult filmul lui Kubrick încât a produs un remake în 1997, filmat la The Stanley Hotel, locul care l-a inspirat să scrie The Shining de la bun început.

Hotelul a fost prezentat în emisiunea de televiziune Ghost Hunters. În timpul episodului, gazdele emisiunii au susținut că au experimentat activități paranormale în timpul vizitei lor precum oameni care puteau fi văzuți pe holuri și apoi ascunzându-se, copii care au putut fi auziți alergând și jucându-se pe podelele de deasupra lor și ușile dulapurilor care se descuiau și se deschideau în timp ce unul dintre vânătorii de fantome stătea noaptea într-o cameră de oaspeți. De-a lungul anilor, oaspeții au raportat că au experimentat fenomene similare.

Vă recomandăm să citiți și:

Miriam Makeba, Mama Africa și Împărăteasa Cântecului African, unul dintre cei mai importanți artiști de culoare ai secolului XX

Charlie Chaplin, geniul comediei. „Să ne străduim să atingem imposibilul”

Gregory Peck, una dintre cele mai mari vedete de cinema din anii 1940 – 1970. „Credința îți dă o forță interioară și un sentiment de echilibru”

Leonard Nimoy, actor, poet, fotograf, regizor. „Logica este începutul înțelepciunii și nu sfârșitul”

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase