Home » Cultură » Imagini șocante cu „Oamenii pădurii” din Indonezia, unul dintre ultimele triburi neatinse de civilizație

Imagini șocante cu „Oamenii pădurii” din Indonezia, unul dintre ultimele triburi neatinse de civilizație

Credit foto: Prin amabilitatea Survival International
Publicat: 03.11.2023

Noi imagini arată membri ai tribului izolat Hongana Manyawa din Indonezia în timp ce privesc un buldozer care le distruge pădurea. Imaginile „șocante” arată doar o mică parte din ceea ce unii activiști numesc „genocid” asupra acestor teritorii și a populației indigene de aici.

Așa cum se vede și în imaginile apărute recent pe Internet, operațiunile de exploatare forestieră și minerit de pe insula indoneziană au pătruns acum în pădurea tropicală în care trăiește tribul Hongana Manyawa, care înseamnă „Oamenii pădurii”.

Filmarea a fost făcută de un muncitor. Doi bărbați din trib se apropie cu grijă de utilaj, arătându-și armele în semn că prezența muncitorilor nu este binevenită. Apoi, șoferul buldozerului turează motorul, iar bărbații fug. Filmarea cu „Oamenii Pădurii” poate fi vizionată AICI.

„Se întâmplă mai repede decât am anticipat”

„Este deosebit de șocant faptul că acea parte din pădure a fost penetrată deja de companii. Se întâmplă mai repede decât am anticipat”, a spus Callum Russell pentru IFLScience, de la grupul Survival International.

Hongana Manyawa este un trib izolat al cărui nume înseamnă „Oamenii Pădurii”. Estimările arată că există între 300 și 500 de membri necontactați ai tribului, precum și 3.000 de oameni Hongana Manyawa care au fost contactați în anii 1980 și continuă contactul cu lumea exterioară sub o formă sau alta.

Unul dintre cele mai mari depozite de nichel din lume

Tribul trăiește pe Halmahera, o insulă indoneziană sub care se găsește unul dintre cele mai mari depozite de nichel din lume. În anii recenți, cererea pentru nichel a atins niveluri fără precedent, metalul fiind folosit la bateriile de mașini electrici, astfel că această insulă cândva liniștită a ajuns în atenția companiilor internaționale de minerit.

Weda Bay Nickel, companie deținută parțială de altă companie de minerit, Eramet, din Franța, a început operațiunile de minerit pe insulă în anul 2019 și are planuri să intensifice eforturile în anii următori.

„Eramet – dacă vă puteți imagina un oximoron mai mare – se consideră Greta Thunberg a companiilor de minerit. Ei cred că sunt băieții buni care exploatează pentru baterii de mașini electrice”, a mai explicat Russell.

„Este o ironie profundă faptul că acești oameni se numesc Oamenii pădurii și totuși ei sunt cei distruși în numele tranziției către [energia] verde”, a adăugat Russell.

Tribul are o legătură profundă cu pădurea

Cei de la Weda Bay Nickel au susținut că operațiunile de minerit nu se întâmplă în apropiere de insulele locuite de triburi. Cu toate acestea, activiștii de la Survival International susțin că au intrat în posesia unor documente ce arată că firma a angajat antropologi care i-au avertizat despre prezența tribului necontactat Hongana Manyawa.

Tribul are o legătură profundă cu pădurea în care trăiește și de care depinde. Atunci când un copil se naște, cordonul ombilical este plantat în pământ alături de semințe. Copacul ce crește după aceea este legat de viața persoanei, asemenea unei întruchipări fizice a sufletului acelei persoane.

„Vrem ca pământul lor să fie protejat…”

Nici măcar acești copaci sacri nu sunt feriți de operațiunile de defrișare. Russel a explicat pentru IFLScience că a vorbit recent cu un bărbat al tribului al cărui copac de la naștere a fost tăiat. „S-a dus acolo în septembrie și fusese distrus de Weda Bay Nickel. A fost sfâșietor. Vă puteți imagina ce înseamnă asta pentru cineva care crede că sufletul lor este în acești copaci. Ei cred că acești copaci au suflet la fel ca oamenii. Este cu adevărat sfâșietor”, a declarat activistul.

Grupul Survival International face lobby la toate companiile de electronice pentru a se asigura că nichelul de la Halmahera nu va fi cumpărat. De asemenea, grupul speră că Guvernul Indoneziei va implementa măsurile necesare pentru a proteja insula și tribul.

„Vrem ca pământul lor să fie protejat… Hongana Manyawa nu sunt nici măcar recunoscuți ca indigeni. Nici teritoriul lor nu este recunoscut. Pur și simplu au aceleași drepturi ca animalele din pădure momentan. Este un caz cu adevărat urgent”, a concluzionat Russell.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Langurul auriu, „maimuța din Lumea Veche” care evită oamenii cu orice preț

Lumea ajunge „într-un teritoriu necunoscut”. Pământul ar putea deveni „un loc nelocuibil în cel mai scurt timp”

„Semnele vitale” ale Pământului, mai proaste ca niciodată în istoria omenirii. „Din păcate, timpul s-a scurs…”

Oamenii cu viață foarte lungă au sângele diferit, arată un nou studiu

Ioana Scholler
Ioana Scholler
Ioana s-a alăturat echipei DESCOPERĂ.ro în 2020, fiind atrasă de subiecte ce țin de știință, istorie și natură. Ioana și-a finalizat studiile de licență în Manchester, Marea Britanie, acolo unde a studiat Jurnalism Multimedia, și studiile de masterat în Media, Comunicare Publică și ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase