Tom Ford este unul dintre cei mai influenți creatori de modă ai generației sale, dar și regizor și scenarist apreciat la Hollywood.
A intrat în domeniu în 1990, alăturându-se echipei Gucci ca designer, atunci când firma era în pragul falimentului, patru ani mai târziu fiind promovat în funcția de director de creație. În momentul în care a plecat, 10 ani mai târziu (în 2004), Gucci înregistra profituri de peste 4 miliarde de dolari pe an.
Dar ce strategii a folosit tânărul Ford pentru a revitaliza numele Gucci, conducându-l la un succes fără precedent și făcându-l unul dintre cele mai profitabile branduri de lux din lume? În primul rând, a recunoscut că firma trebuie să își modernizeze imaginea pentru a atrage un public mai tânăr, respectându-și în același timp patrimoniul. Pentru asta, a infuzat estetica contemporană în modelele clasice, făcându-le mai relevante pentru consumatorii din anii 1990. De asemenea, a pus accept pe încorporarea sexualității îndrăznețe în modelele Casei Gucci, o abordare care nu numai că a diferențiat Gucci de concurenți, dar a și creat agitație și entuziasm în jurul mărcii, iar campaniile sale publicitare provocatoare au ajutat brandul să se poziționeze ca o companie de top.
Tot sub conducerea lui Ford, Gucci și-a diversificat gama dincolo de marochinărie, introducând linii de îmbrăcăminte ready-to-wear, parfumuri, accesorii și ochelari. A lucrat cu fotografi renumiți precum Mario Testino, cu modele profesioniste, celebrități și figuri influente, și a colaborat cu alte mărci importante și designeri de lux, toate acestea contribuind astfel la creșterea vizibilității mărcii și la extinderea razei de acțiune și a influenței Gucci în cadrul industriei modei.
În 2005, și-a lansat brandul de lux omonim, Tom Ford, în 2006 a ieșit pe piață cu propria linie de îmbrăcăminte pentru bărbați, iar în 2009 și-a făcut debutul regizoral cu filmul „A Single Man”, pentru care actorul Colin Firth a primit o nominalizare la Oscar și la Globurile de Aur pentru cel mai bun actor într-un rol principal, cât și un premiu BAFTA.
În 2016, Ford a regizat „Nocturnal Animals” (cu Amy Adams și Jake Gyllenhaal în rolurile principale), un thriller psihologic a cărui acțiune se bazează pe romanul Tony and Susan, scris de Austin Wright. Filmul a avut premiera la Festivalul de Film de la Veneția, unde a fost bine primit de critici și a câștigat Grand Jury Prize. Pelicula a primit și o nominalizare la Oscar, prin Michael Shannon, propus la categoria cel mai bun actor într-un rol secundar. În același an, 2016, Tom Ford a progresat inclusiv în domeniul său primordinal – moda – deschizând 100 de magazine în toată lumea.
Tom Ford, democrat convins, a refuzat oferta de a o îmbrăca pe Melania Trump, cu mult înainte ca aceasta să devină Prima Doamnă, în schimb a creat pentru Michelle Obama o rochie albă cu un decolteu încrucișat, pentru vizita sa din 2011 la Palatul Buckingham.
Tom Ford este căsătorit, din 2014, cu Richard Buckley, fost jurnalist și editor de modă american pentru Vogue Italia, revista New York, Women’s Wear Daily, Vanity Fair și fost redactor-șef al revistei Vogue Hommes din 1999 până în 2005. Deși se cunoșteau din 1987, cei doi s-au căsătorit mult mai târziu, după legalizarea în SUA a căsătoriilor între persoane de același sex. În 2012, prin intermediul unei mame surogat, a venit pe lume fiul lor Alexander John „Jack” Buckley Ford. La 19 septembrie 2021, Richard Buckley a murit, la vârsta de 73 de ani.
Tom Ford s-a născut la 27 august 1961, în Austin, Texas. A urmat cursurile Universității Texas din Austin, unde a studiat inițial arhitectura, mai târziu, din pasiune pentru modă, transferându-se la Parsons School of Design din New York City, acolo unde și-a perfecționat abilitățile în design vestimentar.
Tom Ford, implicat activ în acțiuni filantropice, a înființat Fundația Tom Ford pentru a sprijini diverse cauze, inclusiv cercetarea și educația privind HIV/SIDA.
Tom Ford, care are o avere netă de 2 miliarde de dolari, a obținut cea mai mare parte a valorii sale nete în noiembrie 2022, când a vândut brandul său de modă omonim către Estée Lauder pentru 2,8 miliarde de dolari. Aceasta este cea mai mare achiziție din istoria Estee Lauder, compania plătind o combinație de numerar, plăți amânate și asumarea datoriilor. Înainte de tranzacție, brandul Tom Ford genera venituri de 1 miliard de dolari pe an din vânzarea de ochelari, haine, machiaj, parfumuri, accesorii și alte câteva categorii de produse.
Printre proprietățile sale se numără inclusiv o casă aflată în Hamptons, pentru care a plătit 52 de milioane de dolari, deținută pe vremuri de bunicul lui Jackie Kennedy, John Vernou Bouvier Jr. Vila este amplasată pe un teren de 8.500 de metri pătrați. Mai deține case în New York, Los Angeles, Aspen, Santa Fe și Londra.
Surse:
https://www.imdb.com/title/tt4550098/awards/?ref_=tt_awd
https://www.imdb.com/title/tt1315981/awards/?ref_=tt_awd
Giorgio Armani, cel mai bogat creator de modă din lume
Cine se ducea la Operă la sfârșitul secolului al XIX-lea pentru că „așa cerea moda”?
Miuccia Prada, a treia pe lista celor mai bogați creatori de modă din lume
Moda second-hand revine în forță: De ce hainele „cu istorie” sunt noul lux