Home » Cultură » Giorgio Armani, cel mai bogat creator de modă din lume

Giorgio Armani, cel mai bogat creator de modă din lume

Giorgio Armani, cel mai bogat creator de modă din lume
Sursa foto: Profimedia
Publicat: 19.05.2025

Armani este un brand. Unul dintre cele mai recognoscibile și mai puternice din lume, iar Giorgio Armani este omul din spatele acestui nume care domină piața modei de aproape 50 de ani.

Cu o avere de peste 13 miliarde de dolari, Girogio Armani este președintele și directorul general al Armani Group și acționarul unic al Giorgio Armani S.p.A., una dintre cele mai importante case de modă și bunuri de lux din lume, cu peste 10 000 de angajați direcți, 12 fabrici de producție și peste 2 500 de magazine în 60 de țări din întreaga lume.

Dacă Armani a început prin a crea doar haine, în momentul de față este un imperiu care proiectează, produce, distribuie și comercializează cu amănuntul nu doar produse de modă, dar un adevărat stil de viață – de la îmbrăcăminte, accesorii, ochelari, ceasuri, bijuterii, la decorațiuni interioare, parfumuri și produse cosmetice.

Giorgio Armani s-a născut la 11 iulie 1934 într-o familie obișnuită din Piacenza, la sud de Milano. În copilărie era fascinat de teatru și visa să devină medic. În vreme ce fratele său Sergio improviza acasă piese de teatru, Giorgio croia din cârpe hainele pentru păpușile actori.

Giorgio Armani a sudiat Medicina, însă odată ce a realizat că visul lui din copilărie nu mai corespunde cu viziunea a ce dorește să facă mai departe, a renunțat la facultate după trei ani, în 1953 înrolându-se în armată.

Începând cu 1957, Armani a lucrat în cadrul departamentului de achiziții al magazinului La Rinascente din Milano, unde a fost inclusiv decorator de vitrine, iar la mijlocul anilor ’60 s-a angajat ca designer vestimentar la compania Nino Cerutti, firmă ce producea haine pentru bărbați.

În 1970, Girogio Armani a decis să pornească pe cont proriu în această industrie, astfel că împreună cu prietenul său Sergio Galeotti a fondat Giorgio Armani S.P.A, la scurt timp ieșind pe piață cu o primă colecție – o linie vestimentară pentru bărbați, pentru ca după un an să lanseze și prima linie vestimentară dedicată femeilor, o colecție, la acea vreme, neinteresantă pentru mulți din cumpărători, prea sofisticată pentru gusturile tradiționale ale publicului.

Însă Armani a coninuat în business-ul său, punându-și în lumină talentul și stilul revoluționar, cu timpul reușind să domine piața modei și să fie văzut ca un sofisticat și rafinat creator de modă. Armani, după ce a cucerit piața națională, și-a câștigat faima inclusiv la nivel mondial ajungând să lucreze pentru nume mari de la Hollywood. A creat pentru Richard Gere („American Gigolo”, 1980), fiind, de fapt, printre primii creatori de modă care a invitat celebrităţile să îi poarte creaţiile – Russell Crowe, Ricky Martin, Gwyneth Paltrow, Demi Moore, Penelope Cruz, Anne Hathaway, Megan Fox, continuând apoi cu rochiile „de Oscar”, și câştigând clienţi devotaţi, precum Michelle Pfeiffer și Jodie Foster.

În 1979, a deschis în Statele Unite ale Americii Giorgio Armani Corporation, care producea, pe lângă vestimentație pentru bărbați și femei, inclusiv lenjerie de corp şi costume de baie şi accesorii.

În 1982, Georgio Armani a fost primul designer care a apărut pe coperta revistei Times, după Christian Dior în 1940.

„Am fost primul care a îndulcit imaginea bărbaților și a întărit imaginea femeilor. Am îmbrăcat bărbații în țesături pentru femei și am furat de la bărbați ceea ce femeile doreau și aveau nevoie – costumul impunător”. (Giorgio Armani)

Deși abordările sale androgine nu au fost întotdeauna înțelese și foarte bine primite de criticii de modă, cu timpul a reușit să își impună stilul.

De-a lungul anilor, Armani s-a dezvoltat din ce în ce mai mult, adăugând colecțiilor sale produse noi – parfumuri, accesorii, o linie de blugi, îmbrăcăminte sport, rochii cusute manual.

În 2000-2001, Muzeul Guggenheim din New York a dedicat un vernisaj operei lui Armani, iar în 2002 a fost numit ambasador al bunăvoinței pentru Înaltul Comisariat al Națiunilor Unite pentru Refugiați. A creat uniformele purtătorilor de drapel italieni care au participat la ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice de iarnă din 2006 de la Torino, și uniformele diferitelor echipe profesioniste de atletism, inclusiv Chelsea Football Club din Anglia și Rabbitohs din Australia.

În 2007, Armani și Samsung au realizat un televizor LCD de lux și un telefon mobil, ca parte a extinderii liniei sale de produse pentru stilul de viață al consumatorilor, și tot în 2007, spectacolul său de modă Armani Privé a fost difuzat în întreaga lume prin intermediul portalului MSN Web al Microsoft Corporation, precum și prin intermediul telefoanelor celulare Cingular, Armani devenind primul designer vestimentar care a transmis în direct pe internet un spectacol de modă haute couture.

Giorgio Armani a dovedit în timp că este doar un designer; ci creator de tendințe care continuă să influențeze moda global prin inovațiile sale constante în croi, utilizarea materialelor premium, marketing inteligent și reinterpretarea rolurilor tradiționale în modă, așa cum a făcut-o odată ce a introdus conceptul de costum masculin pentru femei, oferindu-le acestora o alternativă elegantă și puternică la rochiile tradiționale. Armani a popularizat un stil care a pus mereu accent pe confort și funcționalitate fără a sacrifica eleganța. Un stil „deconstruit”.

Armani a fost printre primii designeri care au folosit marketingul strategic pentru a-și promova brandul globalmente. Colaborările cu celebrități din cinematografie precum Robert De Niro sau Sophia Loren au ajutat major la consolidarea imaginii brandului său ca fiind absolut unul egal cu rafinamentul și succesul.

„Îmi pot da încă doi sau trei ani ca șef al companiei. Nu mai mult, ar fi nerealist”, le spunea Armani celor de la ziarul italian Corriere della Sera într-un interviu publicat în octombrie 2024, citat fiind de Reuters, adăugând că visează la un viitor în care „nu mai trebuie să fiu eu cel care spune Da sau Nu”.

Fără copii cărora să le transmită afacerea, scrie Reuters, au existat speculații cu privire la viitorul pe termen lung al imperiului Armani și dacă, într-o industrie dominată de conglomerate de lux precum LVMH , acesta va fi capabil să mențină independența pe care o prețuiește.

În același interviu publicat de Corriere della Sera, Armani a mai spus că a „construit un fel de structură, un proiect, un protocol” pentru a reglementa succesiunea sa, dar nu a oferit mai multe detalii. Cu toate acestea, posibil ca succesorii lui Armani să fie sora sa, alți trei membri ai familiei, care lucrează în companie, colaboratorul și partenerul pe termen lung Pantaleo Dell’Orco și o fundație caritabilă.

Surse:

https://www.britannica.com/biography/Giorgio-Armani

https://www.theguardian.com/fashion/fashion-blog/2014/jul/10/giorgio-armani-80-eight-facts-fashion-designer

https://www.reuters.com/business/retail-consumer/giorgio-armani-90-says-he-plans-retire-within-two-or-three-years-2024-10-13/

Vă mai recomandăm să citiți și:

Cine se ducea la Operă la sfârșitul secolului al XIX-lea pentru că „așa cerea moda”?

Miuccia Prada, a treia pe lista celor mai bogați creatori de modă din lume

Moda second-hand revine în forță: De ce hainele „cu istorie” sunt noul lux

Matthäus Schwarz, Contabilul Renascentist care a definit moda. Creatorul primului catalog de modă

Roxana Ioana Ancuța
Roxana Ioana Ancuța
Roxana-Ioana Ancuța este jurnalist cu o experiență de aproape 15 ani în presa scrisă. Absolventă a facultății Școala Superioară de Jurnalistică și având un master în Comunicare și Relații Publice, îi place foarte mult să scrie, aceasta fiind nu doar o profesie, ci un mod de a fi ea ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase