Home » Cultură » Top 10 – mistere declasificate

Top 10 – mistere declasificate

Publicat: 13.05.2008
Fie ca au fost considerate, la vremea lor, simple teorii conspirationiste sau, dimpotriva, adevaruri acceptate la care publicul larg nu putea avea acces, actiunile urmatoare au sfarsit prin a fi recunoscute de catre guvernele si autoritatile care le-au pus la cale. Departe de a da verdicte, www.descopera.ro va invita sa aflati adevarul despre cateva dintre cele mai bine pastrate secrete din istorie.

10. Afacerea Plame

In luna iulie a anului 2003, oficiali ai administratiei Bush au dezvaluit mai multor reporteri detalii legate de dosarul, atunci secret, al ofiterului sub acoperire Valerie E.Wilson, cunoscuta si sub numele de Valerie Plame. O mare parte din operatiunile de spionaj la care aceasta luase parte au fost dezvaluite presei. In septembrie 2003, CIA a trimis o scrisoare Departamentului de Justitie motivand faptul ca statutul agentului sub acoperire era o informatie clasificata, strict-secreta si a cerut deschiderea unei anchete. In urma investigatiei, unul dintre guvernamentalii implicati, Lewis Libby, a fost acuzat de obstructionarea justitiei, sperjur si marturie falsa, acuzatii care au dus la demisia acestuia in data de 28 octombrie 2005.

9. Churchill si executia lui Hitler

Sir Winston Churchill, primul ministru al Marii Britanii in timpul celui de-al doilea Razboi Mondial, planuia executarea lui Adolf Hitler pe scaunul electric, daca acesta ar fi cazut in mainile Aliatilor. Documente declasificate au dezvaluit ca Churchill se opunea planurilor Aliatilor de a-i aduce pe inamici in fata tribunalului in vederea judecarii pentru crime de razboi, dar dorea executarea directa a liderilor nazisti, printre care se afla si Hitler, privit drept “cauza raului”. Documentele mentioneaza si un episod mai putin cunoscut in istorie. Churchill dorea, impotriva sfaturilor colegilor sai de cabinet sa stearga de pe fata pamantului sate nemtesti lipsite de aparare pentru a razbuna atrocitatile naziste comise in Cehoslovacia. Dorinta acestuia de a-si executa pe scaunul electric inamicii era cel putin ciudata in acel context, deoarece aceasta practica nu a fost folosita in Marea Britanie, chiar daca abolirea pedepsei cu moartea a avut loc tocmai in 1965.

8. Operatiunea Gladio

Documente din arhiva Statelor Unite , declasificate in 1970, contin informatii despre operatiunea Gladio, organizata de generalul Giovannni de Lorenzo, seful Serviciului Militar Italian de Informatii (SMIF). Acesta a ajuns in Statele Unite in anii ‘50 pentru a organiza un plan impotriva ocupatiei comuniste, insa fara a informa guvernul de aceasta operatiune. Conform documentului, CIA si SMIF au schitat un plan in noiembrie 1956, pentru ceea ce avea sa fie operatiunea Gladio, care urmarea formarea unei forte de 1000 de oameni, luptatori de guerila si spioni. O baza de antrenament a fost stabilita in Sardinia si un numar mare de arme si munitie a fost ascuns in nordul Italiei. Secretul avea sa fie deconspirat abia in 1990, de catre primul ministru Giulio Andreotti, iar presa l-a mentionat drept “cel mai bine tinut si cel mai daunator secret politic si militar de dupa cel de-al doilea Razboi Mondial”.

7.Operatiunea Paperclip

Convins ca cercetatorii germani pot ajuta SUA in eforturile de reconstructie care urmau sa aiba loc dupa cel de-al doilea Razboi Mondial, presedintele Harry Truman a autorizat in septembrie 1946 demararea proiectului Paperclip, un program in cadrul caruia cercetatorii germani urmau sa lucreze cot la cot cu cei americani. Programul a demarat in timpul celui de-al doilea Razboi Mondial si a continuat chiar si dupa terminarea acestuia. Una dintre figurile “proeminente” in randul oamenilor de stiinta germani era Wernher Von Braun, membru al mai multor organizatii naziste si autorul unor teorii false. Pe dosarul sau personal era o mentiune care il recomanda drept un risc pentru securitate, insa acest fapt nu a fost de natura sa ii sperie pe oficialii americani. Guvernul american a reusit sa scoata pe sub nasul Aliatilor inca 700 de cercetatori din Germania.

6. U.S.S. Liberty

Pe 8 iunie 1967, in timpul Razboiului de 6 zile, dintre Israel si Egipt, Iordania si Siria, Israelul a atacat in mod deliberat o nava de recunoastere a Statelor Unite, USS Liberty. Acest lucru s-a produs in deplina cunostinta de cauza, israelienii facand tot posibilul sa scufunde nava si sa nu lase supravietuitori. Atacul s-a soldat cu decesul a 34 de oameni si ranirea a cel putin 173. Din diverse motive, guvernul american a tinut secreta identitatea atacatorului, pastrand acest secret timp de 40 de ani. Conform unor documente, pana de curand secrete, anumiti inalti oficiali de la Washington au dorit sa protejeze Israelul de represalii.

Citeste continuarea in pagina a 2a

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase