Top 20 – cele mai populare articole in 2008

Publicat: 24.12.2008
Sfarsitul de an este aproape, moment ce marcheaza incheierea unei prime etape din existenta virtuala a proiectului Descopera, proiect nascut in urma cu mai bine de sase ani la tipar. Acelasi sfarsit de an aduce, insa, si vesti mai putin imbucuratoare caci, dupa 64 de numere, editia tiparita a revistei Descopera urmeaza sa se inchida. Echipa se angajeaza, insa, sa continue cu si mai multa pricepere traditia de popularizare a stiintelor si, beneficiind de avantajele oferite de proiectul online, sa faca tot mai vizibila dimensiunea educativa a presei. Prin urmare, Descopera.ro promite un 2009 plin de initiative indraznete si isi propune, ca o reeditare in linii mari a parcursului sau prin anul 2008, o trecere in revista a celor mai citite, a celor mai comentate si a celor mai votate articole publicate pe site in anul care se incheie. Retrospectiva placuta!

15. Despre berserkeri si alte mituri vikinge

Primele mentiuni despre temutii razboinici nordici apar in creatiile medievale scandinave, asa numitele saga, opere eroice sau istorice aparute, cu precadere, la sfarsitul primului mileniu si inceputul celui de al doilea. Poate cel mai vechi document cunoscut, in care sunt pomeniti berserkerii, este Haraldskvaedi (Hrafnsmal).Aici este mentionat grupul luptatorilor de elita al lui Harald, Ulfheonars – cei acoperiti de blanuri de lup -, denumire din care se pare ca a derivat si cea de berserker, insemnand „cel care poarta blanuri de urs”. De altfel, se pare ca legatura totemica dintre razboinicii nordici si cele doua salbaticiuni era una extrem de puternica, atata vreme cat, pe campul de lupta, berserkerii imprumutau ferocitatea si comportamentul acestora, pana acolo incat erau confundati cu animalele salbatice.

Click aici pentru a citi articolul

14. Experimentul Frankenstein: Transplantul de cap

In perioada anilor ’50, in plin Razboi Rece, Stalin si-a indreptat atentia spre medicina cu intentia de a stimula un avans stiintific accelerat si a propulsa URSS deasupra puterilor occidentale. Pentru a face acest lucru, liderul sovietic a pus bazele unui complex secret de laboratoare medicale la marginea Moscovei. Coordonator al proiectului a fost numit doctorul Vladimir Demikhov, un veteran in medicina militara inca din al doilea Razboi Mondial. Intr-o noapte din 1954, Demikhov, impreuna cu echipa sa de chirurgi, opereaza un caine de talie mare si un caine de talie mica pe perioada unei intregi nopti. In dimineata urmatoare prezinta publicului o creatura “viabila” desprinsa parca dintr-un roman science-fiction. Demikhov cususe capul si partea superioara ale cainelui mic la gatul cainelui mare, conectandu-le vasele de sange si traheele.

Click aici pentru a citi articolul

13. Anaconda – Sarpele zeu al Amazonului

Anaconda nu este cel mai lung sarpe din lume. Cercetatorii au descoperit in jungla Malaeziei pitoni reticulati mai lungi decat orice anaconda. Cu toate acestea, un sarpe anaconda de aceeasi lungime cu un piton este de trei ori mai greu, are o circumferinta a corpului aproape dubla, iar forta sa de constrictie este incomparabila cu a oricarui sarpe din lume. Ciclurile vietii celui mai puternic sarpe sunt inca invaluite in mister, in ciuda faptului ca exista inca echipe de cercetatori care il studiaza prin junglele umede ale Amazoniei. Capacitatile si adaptarile sale perfecte la mediu sunt secretul prin care marele sarpe verde al mlastinii a reusit sa supravietuiasca si sa prospere in cea mai mare aglomeratie de vietati si plante din lume.

Click aici pentru a citi articolul

12. Misterioasa mostenire a sumerienilor

In urma cu peste opt milenii, in rodnicul tinut al stravechii Mesopotamii, lua nastere prima civilizatie a lumii, civilizatia sumeriana. In Sumerul antic erau inventate : scrierea, roata, matematica, astronomia, calendarele, sistemele de irigatii, armura, carul de lupta, sabiile, barcile, harnasamentul cailor, cuiele, morile, sandalele, roata olarului, harponul, dalta, inelele, seile sau acul, precum si prima religie politeista despre care ne-au parvenit informatii detaliate. In fapt, istoria omenirii incepe cu sumerienii. Ei sunt cei care, practic, au facut trecerea de la preistorie catre istorie, prin inventarea scrisului si mentionarea, in premiera, a tuturor cunostintelor si credintelor pe care le aveau. Chiar daca s-a dovedit ca in Orientul Mijlociu au existat orase locuite permanent de peste 10.000 de ani, majoritatea istoricilor considera Sumerul drept prima mare civilizatie a lumii.

Click aici pentru a citi articolul

11. Zilele vor avea 25 de ore

Cercetarile efectuate de catre geofizicienii britanici de la Universitatea Durham au dus la o concluzie socanta: zilele isi maresc durata constant, de sute de milioane de ani, din cauza incetinirii miscarii de rotatie a Pamantului. Aceeasi opinie apare si intr-un studiu realizat de catre savantii germani, in care cercetatorii ofera o posibila explicatie a misteriosului fenomen. In urma cu 530 de milioane de ani, atunci cand proto-animalele populau pamantul, o zi nu avea mai mult de 21 de ore; pentru ca in era dinozaurilor, acum circa 100 de milioane de ani, sa nu fie decat 23 de ore intr-o singura zi. Masuratorile executate prin intermediul satelitilor confirma si ele teoria oamenilor de stiinta britanici ; aceea ca Pamantul isi incetineste miscarea de rotatie in jurul propriei axe desi, aceleasi masuratori au demonstrat si faptul ca anumite evenimente pot grabi aceasta miscare.

Click aici pentru a citi articolul

Citeste continuarea in pagina a 3a

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase