Motorola o altfel de istorie a civilizatiei

Motorola o altfel de istorie a civilizatiei
Publicat: 08.03.2007
Un poster marcat cu sloganul "Motorola was there" si infatisandu-l pe Neil Armstrong pasind pe Luna se afla la loc de cinste in muzeul companiei din Schaumburg, Illinois. Imaginea nu este insa decat unul dintre documentele unei fascinante istorii a civilizatiei tehnologice mondiale.

»2000. Motorola si Cisco Systems furnizeaza primul serviciu comercial GPRS in Marea Britanie, pentru British Telecom. GPRS permite transmiterea si receptionarea datelor la o viteza acceptabila, cu ajutorul telefoanelor mobile. Motorola livreaza pietei si primul telefon GPRS, modelul Timeport P7389i.

Revolutia radio
In 1930, compania devenea cu adevarat celebra in America, lansand pe piata primul radio comercial pentru automobil, la un pret care il transforma in produs de masa: 120 de dolari. Pana atunci, un astfel de echipament era fabricat numai la comanda si costa pe masura. In doar trei ani, numarul aparatelor de radio pentru masini a crescut de zece ori, ajungand la 724.000. In 1936, Motorola era lider pe aceasta piata, gratie unor inovatii care au prins la consumatori, precum reglajele cu butoane prin apasare. De aici si pana la echipamentele militare de top nu a mai fost decat un pas, deoarece razboiul mondial era in plina desfasurare. Un exemplu: Airboy, lansat in 1940, era un aparat de radio portabil creat special pentru pilotii de avioane, care puteau astfel sa primeasca buletinele meteo in timpul zborului. In ziua de azi, un astfel de echipament pare cu totul banal, dar, la vremea aceea, sa ramai pe frecventa atunci cand te deplasai cu o viteza insemnata era o performanta. Motorola a devenit in acel an un furnizor de prima mana al armatei americane. A dezvoltat si primul aparat de emisie-receptie cu o greutate si cu niste dimensiuni care sa-l faca usor manevrabil. Este indiscutabil faptul ca acest "gadget" a salvat multe vieti si a asigurat eficienta trupelor americane la debarcarea aliatilor in Italia, in 1943-1944. Pana in 1945, Motorola produsese deja 100.000 de unitati. Anul 1940 a fost, asadar, unul extrem de important in istoria companiei. Deja intreprinderea infiintata in 1938 adoptase pentru toate produsele sale brandul Motorola, cuvant creat de Paul V. Galvin pentru a denumi primul radio auto din lume, prin imbinarea cuvintelor motion si sound (sunet in miscare).

Vremurile de pace au sosit in cele din urma, prosperitatea se zarea la orizont, iar dorinta de consum ii domina pe supravietuitori. Motorola a continuat productia de echipamente destinate armatei americane (mirosul Razboiului Rece se simtea deja in aer), dar si-a incercat fortele si in domeniul televiziunii.

Fascinantul telefon mobil

»Americanii au fost incantati sa experimenteze, in 1965, primul serviciu comercial IMTS (Improved Mobile Telephone Service). Cu un astfel de echipament montat in masina, puteai primi sau da apeluri cu orice telefon fix. De altfel, telefonia mobila este, inca din secolul trecut, linia fundamentala de business a Motorola, fie ca e vorba de terminale, fie de tehnologii sau echipamente de retea.

»Compania a intrat inca o data in istoria mondiala a designului industrial la 1 aprilie 1989, cu celebrul MicroTAC, punct de pornire in conceperea celor mai elegante telefoane mobile ale Motorola si ale concurentilor.

»Seria modelelor de mare succes este marcata in 2004 de aparitia RAZR V3, un telefon mobil foarte subtire, metalic, cu clapeta. Carcasa este din aluminiu folosit in industria aviatica, iar tastatura, iluminata revolutionar, a fost executata din nichel. Un urias succes: in doi ani, modelul a fost vandut in peste 50.000.000 de exemplare.

»Motorola doneaza fonduri destinate luptei impotriva SIDA in Africa. Modelul MOTOSLVR, in varianta rosie, a fost lansat in acest scop si este promovat de nume mari ale showbiz-ului mondial.

»Compania a reusit sa echipeze modelul MING, lansat anul trecut si dotat cu ecran tactil, cu un software performant, capabil sa recunoasca peste 10.000 de caractere, scrise de mana, din limba chineza.

 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase