Anasazii razboinicii falezelor

Publicat: 19.06.2007
In zorii Evului Mediu, cand in Europa se construiau primele catedrale, pe falezele din sudul Americii de Nord indienii anasazi ridicau uriase fortarete de piatra. Paradoxal, aceste constructii n-au fost expresia pacii si a prosperitatii, ci a luptelor fratricide dintre locuitorii de atunci ai continentului. Lamuriri primim de la Laurentiu Ianculescu.

FACTS

Micul Pan American
Unul dintre cei mai populari zei ai anasazilor era Kokopelli. Departe de a arata ca un razboinic sau macar ca un barbat frumos, Kokopelli era mic de statura, iar unele reprezentari il surprind cu o cocoasa pe spate. In multe picturi, micul zeu este reprezentat ca avand asupra sa un fluier din care canta in timp ce strabatea tara. Fluierul era magic si le facea pe femeile care il auzeau sa ramana insarcinate. Se credea ca acelasi fluier putea sa aduca ploaia in tinuturile secetoase.

Pueblo Bonito
In jurul anului 850 d.Hr., in canionul Cacho, anasazii au construit orase magnifice. In mai toate asezarile muntene, casele erau suspendate, fiind ridicate deasupra unor gropi de circa un metru adancime. Unii cercetatori presupun ca in gropile respective erau depozitate granele, altii sustin ca acolo erau inhumati mortii familiei, pentru ca spiritul lor sa ramana permanent alaturi de urmasi.

De asemenea, arhitectura anasazilor s-a remarcat prin terasarea platourilor si prin constructiile din caramida nearsa. Pueblo Bonito, situat pe valea canionului Chaco, la nord de New Mexico, este cel mai mare si mai cunoscut oras construit de anasazi.

Enigmaticele orase erau unite printr-o importanta retea de drumuri care se intindea pe sute de kilometri, o ade­va­rata infrastructura rutiera. Dar daca anasazii nu cunosteau roata si nu posedau animale de povara si cai, din ce motiv au construit aceste drumuri si la ce le foloseau?

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase