Home » D:News » Cercetătorii au aflat de ce nu putem renunţa la grăsimi şi cum putem contracara această poftă îngrăşătoare

Cercetătorii au aflat de ce nu putem renunţa la grăsimi şi cum putem contracara această poftă îngrăşătoare

Cercetătorii au aflat de ce nu putem renunţa la grăsimi şi cum putem contracara această poftă îngrăşătoare
Publicat: 17.08.2013
Mulţi oameni care au încercat să renunţe la mâncărurile grase în favoarea unor opţiuni mai sănătoase au descoperit că nu pot renunţa gândurile despre chipsuri sau prăjituri. Alegerea unei salate în dauna unui cheeseburger poate părea, de multe ori, o încercare dificilă, similară celor întreprinse de Hercule.

Acum, oamenii de ştiinţă cred că au descoperit un indiciu important care explică de ce are loc acest lucru.

Folosind şoareci pentru acest studiu, cercetătorii afirmă că au descoperit modul în care stomacul dialoghează cu centrii de plăcere din creierul nostru şi au identificat, totodată, modul în care dietele bogate în grăsimi pot bloca această comunicare, ceea ce poate duce ulterior la supraconsum şi obezitate.

Studiul publicat în prestigiosul jurnal Science a descoperit totodată că dietele bogate în grăsimi îi făceau pe şoareci să nu mai fie atraşi de mâncarea lor obişnuită, ce avea un nivel redus de grăsimi.

„Implicaţiile pentru oameni sunt uriaşe”, spune Paul Kenny, profesor de farmacologie la Scripps Research Institute.

„Să spunem că încercaţi să scăpaţi de câteva kilograme în plus. Aveţi o dietă proastă şi încercaţi să o modificaţi, însă creierul şi corpul dumneavoastră vă spun în tandem «Nu, nu vreau acest tip de mâncare»”, explică Kenny. „Toate şansele sunt în favoarea eşecului, şi de aceea e foarte probabil să nu aveţi succes”, mai explică specialistul.

Consumul de alimente, mai ales de alimente bogate în grăsimi, stimulează eliberarea dopaminei în creier, substanţa care ne dă senzaţia de plăcere.

Alte studii au arătat că atunci când oamenii şi şoarecii devin obezi, sistemul dopaminei din creier nu mai funcţionează cum trebuie. Mâncatul nu mai oferă o recompensă la fel de mare.

Pe măsură ce alimentele devin mai puţin stimulatoare, o teorie afirmă că oamenii simt nevoia să mănânce mai mult şi mai mult pentru a fi satisfăcuţi, creând astfel un cerc vicios de creştere în greutate şi supraconsum.

Până acum, cercetătorii nu au înţeles niciodată cum sau de ce are loc acest eveniment şi nici cum să-l oprească.

Pentru noul studiu, cercetătorii au studiat două grupuri de şoareci. Primul grup a fost supus unei diete normale, sărace în grăsimi. Cel de-al doilea grup a fost supus unei diete bogate în grăsimi. Cercetătorii au hrănit şoarecii cu catetere care alimentau în mod direct stomacul lor, pentru a elimina orice influenţă a gustului sau a mestecatului mâncarii.

Aşa cum se aşteptau, şoarecii care consumau o dietă bogată în grăsimi produceau mai puţină dopamină în creier. În mod surprinzător, însă, ei produceau şi mai puţină oleoyletanolamină (OEA), un semnal al lipidelor din intestin.

OEA joacă un rol important în digestie, explică expertul care a identificat pentru prima dată acest semnal.

„OEA previne consumul excesiv de grăsimi”, afirmă Daniele Piomelli, profesor de anatomie şi neurobiologie la Universitatea California.

Atunci când cercetătorii le-au dat şoarecilor de pe dieta bogată în grăsimi o infuzie cu OEA, aceştia au produs totodată mai multă dopamină în creier, ceea ce sugerează că acest semnal joacă totodată un rol important în senzaţia de recompensă oferită de mâncare.

„Faptul că acest compus are o legătură cu centrii de recompensă din creier este minunat şi e totodată logic, pentru că toate mecanismele de supravieţuire depind de recompensă”, afirmă Piomelli, ce nu a participat la acest studiu.

Atunci când oamenii vânau şi adunau hrana din sălbăticie, era logic ca grăsimile să ofere o recompensă majoră creierului.

„Grăsimea nu se găseşte în cantităţi mari în natură. La noi în frigidere, da, dar în natură nu”, explică Piomelli. „Este foarte important pentru corpul nostru să poată consuma micile cantităţi de grăsime existente în sălbăticie şi să fie capabil să le absoarbă complet. Acesta este rolul acestui compus”, mai spune specialistul.

Acum că grăsimile se găsesc în cantităţi foarte mari, această legătură străveche din corpul nostru are un efect negativ asupra oamenilor.

„Ştim că oamenii care au probleme în a produce OEA tind să ajungă să sufere de obezitate morbidă”, spune Piomelli.

Studiul arată că există speranţe şi pentru cei ce încearcă să ţină o cură de slăbire.

Şoarecii supuşi unei diete bogate în grăsimi cărora li s-au dat infuzii de OEA au scăzut în greutate şi au început să fie mai interesaţi de alimentele sărace în grăsimi, lucru ce sugerează că acest compus face creierul mai sensibil la o cantitate mai mică de calorii în stomac, explică Ivan de Araujo, profesor de psihiatrie la Universitatea Yale.

Experţii spun, totuşi, că rezultatele din studiile efectuate pe animale nu sunt întotdeauna confirmate pe oameni. Aşadar, este neclar dacă medicamentele care stimulează nivelul de OEA pot ajuta oamenii. „Nu ştim încă dacă această descoperire poate fi translatată cu succes la oameni”, a concluzionat cercetătorul.

Sursa: HealthDay

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase
Cele mai noi articole
Cel mai bătrân strămoș al rechinilor înota în apele Australiei pe vremea dinozaurilor
Cel mai bătrân strămoș al rechinilor înota în apele Australiei pe vremea dinozaurilor
Legendele uitate care au modelat miturile arturiene: Iosif din Arimateea și primii Vânători ai Graalului
Legendele uitate care au modelat miturile arturiene: Iosif din Arimateea și primii Vânători ai Graalului
Cum îi sprijinim pe cei care au pierdut pe cineva drag ori sunt la final de viață? Ghid empatic, bazat pe psihologie
Cum îi sprijinim pe cei care au pierdut pe cineva drag ori sunt la final de viață? Ghid empatic, bazat pe psihologie
Gardieni, creatori și simboluri ale puterii: Dragonii nu au fost întotdeauna personaje negative
Gardieni, creatori și simboluri ale puterii: Dragonii nu au fost întotdeauna personaje negative
Ce se întâmplă cu creierul atunci când lucrezi în echipă?
Ce se întâmplă cu creierul atunci când lucrezi în echipă?
Locul în care trăiești influențează ce greutate ai, arată un nou studiu
Locul în care trăiești influențează ce greutate ai, arată un nou studiu
Test de cultură. Care fasole este toxică atunci când este mâncată crudă?
Test de cultură. Care fasole este toxică atunci când este mâncată crudă?
JWST a descoperit o galaxie spirală asemănătoare Căii Lactee undeva unde nu ar trebui să existe
JWST a descoperit o galaxie spirală asemănătoare Căii Lactee undeva unde nu ar trebui să existe
10 obiceiuri prin care putem încetini îmbătrânirea corpului nostru
10 obiceiuri prin care putem încetini îmbătrânirea corpului nostru
Ziua în care Alexandru Ioan Cuza a introdus învăţământul obligatoriu şi gratuit. Ce păţeau părinţii care nu se supuneau legii
Ziua în care Alexandru Ioan Cuza a introdus învăţământul obligatoriu şi gratuit. Ce păţeau părinţii care nu se ...
20 de lucruri uimitoare despre creierul uman
20 de lucruri uimitoare despre creierul uman
Marile companii de Inteligență Artificială sunt „mai puțin reglementate decât restaurantele”
Marile companii de Inteligență Artificială sunt „mai puțin reglementate decât restaurantele”
Trei reguli pe care părinții ar trebui să le aplice în privința telefoanelor pentru copii
Trei reguli pe care părinții ar trebui să le aplice în privința telefoanelor pentru copii
Românii vor avea facturi mai mari la gaze de la 1 aprilie 2026
Românii vor avea facturi mai mari la gaze de la 1 aprilie 2026
ESA intensifică cercetarea Pământului pe măsură ce viitorul agențiilor americane devine tot mai incert
ESA intensifică cercetarea Pământului pe măsură ce viitorul agențiilor americane devine tot mai incert
Un bazin roman monumental, ascuns timp de 2.000 de ani, a fost dezgropat lângă Roma
Un bazin roman monumental, ascuns timp de 2.000 de ani, a fost dezgropat lângă Roma
Un expert spune că modelele lingvistice mari nu vor fi niciodată cu adevărat inteligente
Un expert spune că modelele lingvistice mari nu vor fi niciodată cu adevărat inteligente
PRESS RELEASE: The concept of the DraculaLand project is being launched in Romania – a private investment of over EUR 1 billion, designed to become the largest entertainment, retail, and technology destination on the continent, one that will transform the country into a new global epicenter of entertainment
PRESS RELEASE: The concept of the DraculaLand project is being launched in Romania – a private investment of over EUR 1 ...