Home » D:News » E posibil ca sultanul Moulay Ismaïl să fi avut într-adevăr peste 1000 de copii? Iată verdictul oamenilor de ştiinţă

E posibil ca sultanul Moulay Ismaïl să fi avut într-adevăr peste 1000 de copii? Iată verdictul oamenilor de ştiinţă

Publicat: 02.03.2014
Sultanul Moulay Ismaïl, care a condus Marocul între anii 1672 şi 1727, se bucură de faima de a fi fost nu doar un mare războinic, ci şi cel mai prolific tată din lume. Recordul său „oficial”, înregistrat de Guinness Book of World Records, este de 888 de copii, dar surse contemporane spun că acest sultan ar fi conceput peste 1000 de urmaşi. Cât de probabil este să fi fost chiar aşa? Cercetătorii au verificat ştiinţific – prin calcule statistice.

Sultanul Moulay Ismaïl Ibn Sharif a avut cea mai lungă domnie din istoria Marocului; a cârmuit ţara până la vârsta de 80 de ani şi a rămas cunoscut pentru violenţa sa războinică în timpul conflictelor cu turcii otomani, cu Spania şi Anglia, pentru apărarea independenţei Marocului.

Un diplomat francez, Dominique Busnot, care a vizitat curtea sultanului în cea perioadă, a scris că, în anul 1704, acesta avea 1.171 de copii, de la cele 4 soţii şi 500 de concubine ale sale. 

Multor oameni de ştiinţă acest număr li s-a părut exagerat, dat fiind faptul că o femeie este fertilă timp de numai câteva zile pe lună. Totuşi, alţii au dorit să ştie dacă, din punct de vedere statistic, ar fi fost posibil.

Specialiştii de la Universitatatea din Viena au creat, aşadar, mai multe modele de simulări computerizate care, ţinând seama de numărul de soţii şi concubine şi de particularităţile ciclului lunar feminin, să arate de câte raporturi sexuale ar fi fost nevoie pentru a determina venirea pe lume a 1.171 de copii.

Destul de surprinzător, au aflat că, teoretic, ar fi fost posibil dacă sultanul ar fi avut câte un raport sexual în fiecare zi, timp de 32 de ani. 

Antropologul Elisabeth Oberzaucher, care a condus studiul publicat în PLOS One, afirmă că au făcut calculele cu o marjă de toleranţă destul de largă, dar şi aşa sultanul ar fi putut atinge performanţa care i-a fost atribuită. Nici măcar nu ar fi avut nevoie de 500 de femei, ci de un harem compus din 65-100 de partenere. 

Sursa: Mail Online

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase