Home » D:News » Marele ucigaş al femeilor: care sunt efectele întârziate ale unui obicei nociv?

Marele ucigaş al femeilor: care sunt efectele întârziate ale unui obicei nociv?

Marele ucigaş al femeilor: care sunt efectele întârziate ale unui obicei nociv?
Publicat: 25.04.2014
În curând, cancerul de plămâni va deveni, în mare parte a Europei, forma de cancer care va face cele mai multe victime în rândul femeilor, depăşind chiar cancerul de sân, avertizează specialiştii. Cauza? Numărul mare de femei care s-au apucat de fumat acum 50 de ani, când acest obicei a cunoscut o răspândire masivă.

Rata deceselor din cauza cancerului pulmonar, în rândul femeilor, va creşte cu 8% până la sfârşitul anului 2014, arată un raport publicat recent, în urma cercetărilor realizate de oamenii de ştiinţă de la Universitatea din Milano. 

Până la sfârşitul acestui deceniu, cancerul de plămâni va deveni forma de cancer care va face cele mai multe victime printre femei, în ţările UE. 

Efectul se datorează faptului că foarte multe femei au început să fumeze în anii 1960 şi 1970, la mulţi ani după ce fumatul devenise răspândit în rândul bărbaţilor.

O altă formă de cancer care apare cu frecvenţă tot mai mare este cel pancreatic, în cazul căruia s-a observat o creştere constantă, atât la bărbaţi, cât şi la femei. Specialiştii italieni prevăd că acest tip de cancer va duce la decesul a peste 82.000 de persoane în ţările Uniunii Europene, în acest an. Prognosticul pentru acest tip de cancer este sumbru, el având o mortalitate foarte ridicată: mai puţin de 5% dintre pacienţii cu cancer pancreatic mai sunt încă în viaţă la 5 ani după diagnosticare.

Începând din anul 2009, când au fost publicate ultimele rapoarte ale OMS asupra mortalităţii din cauza cancerului în UE, numărul cazurilor de cancer în ţările Uniunii Europene a crescut, dar proporţia celor care mor din cauza cancerelor a scăzut, cu 7% în cazul bărbaţilor şi cu 5% în cazul femeilor. 

Sursa: Mail Online

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase