Prima pagină D:News

Eclipsa totală de Lună. LIVE STREAM şi GALERIE FOTO

Redactia Descopera.ro | 04.04.2015 | ● Vizualizări: 2386
FOTO: Desiree Martin/Mediafax Foto/AFP     + zoom
Galerie foto (8)

O eclipsă totală de Lună va avea loc sâmbătă. Faza de totalitate a fenomenului astronomic va dura aproximativ cinci minute, ceea ce face ca eclipsa să fie cea mai scurtă din acest secol.

Eclipsa totală de Lună va da naştere fenomenului optic numit "Lună sângerie", având în vedere culoarea pe care o va avea discul satelitului.

Aceasta va putea fi urmărită în intervalul 09.01 GMT (12.01, ora României) - 14.59 GMT (17.59, ora României)  şi va fi vizibilă în regiunea Oceanului Pacific, pentru locuitorii din Australia, Japonia, China, Asia de Sud-Est şi coasta de vest a Americii.

În România, "Luna sângerie" nu va fi astfel vizibilă.



"Eclipsa de Lună de sâmbătă nu se va vedea din România. Ea începe practic la ora 12.00, ora României, şi se termină la ora 18.00. Iar maximul este la ora 15.00. Adică Luna intră în umbra Pământului în timpul zilei. Dar, când este Lună Plină - atunci se produc eclipsele de Lună -, Luna este în partea opusă Soarelui şi, dacă ai Soarele pe cer, nu ai Luna pe cer. E clar, dacă se întâmplă la orele de zi, fiind Soarele pe cer, nu este Luna. Şi nu o să se vadă de la noi", a explicat cercetătorul Adrian Sonka, de la Observatorul Astronomic "Amiral Vasile Urseanu" din Bucureşti. Citiţi mai multe AICI

În galeria foto puteţi vedea imagini deosebite cu cele mai recente eclipse de Lună, aşa cum au putut fi ele urmărite în diferite ţări ale lumii.

Puteţi urmări LIVE, online, eclipsa totală de Lună de sâmbătă AICI

ASCULTĂ CE GÂNDEȘTI