Home » D:News » Avertisment: Evitaţi pâinea prăjită şi cartofii crocanţi gătiţi acasă. Care este motivul

Avertisment: Evitaţi pâinea prăjită şi cartofii crocanţi gătiţi acasă. Care este motivul

Publicat: 25.11.2015
Cartofii crocanţi si toastul sunt modalităţile cele mai plăcute de a ne aproviziona cu carbohidraţi, dar potrivit unui nou raport al Corpului de Siguranţă Alimentară din Marea Britanie, această preferinţă are riscuri grave pentru sănătate.
De mult timp e cunoscut faptul că alimentele gătite prea mult pot deveni cancerigene. Potrivit unui studiu efectuat de Agentia de Standarte în Alimentaţie (FSA) din Marea Britanie, au fost detectate noi niveluri de acrilamidă – o substanţă chimică periculoasă care se formează atunci când alimentele cu amidon sunt gătite.
 
Acrilamida, care poate provoca cancerul şi deteriora sistemul nervos şi reproductiv, nu este un produs chimic care este adăugat la alimente în timpul proceselor de fabricaţie, ci mai degrabă, este un produs care se formează în totalitate atunci când alimentele sunt gătite. Acrilamida se formează în timpul unei reacţii chimice între aminoacizi şi zaharuri. Această reacţie, numită reacţia Maillard, apare adesea atunci când alimentele cu un conţinut ridicat de amidon sunt fierte la temperaturi ridicate, inclusiv prăjit sau copt.
 
 
În esenţă, cu cât e mai ridicată temperatura la care găteşti, cu atât mai mult cantitatea de acrilamidă creşte. Atunci când alimentele se înnegresc sau se ard nivelul substanţei toxice creşte considerabil. Tipurile de alimente în care acrilamida se găseşte sunt cartofii, pâinea şi tostul, prăjiturile, biscuiţii, şi cafeaua.
 
Deşi nu putem evita expunerea la acrilamidă în întregime, modul în care gătim şi consumăm alimentele poate face o diferenţă imensă. De exemplu, în cartofii gătiţi la cuptor, când alimentele capătă o culoare maroniu-auriu, iar o parte dintre cartofi sunt uşor arşi, atunci se ajunge la cel mai înalt nivel de acrilamidă – 1062 micrograme (pg) pe kilogram, în timp ce alimentele cele mai palide la culoare conţin aproape cu de 50 de ori mai puţină acrilamidă, doar 26 pg / kg.
 
Cartofii rumeniţi din friptură conţin 490 pg / kg, în timp ce legumele abia prăjite conţin 6 pg / kg. Probele la toast au variat de la 6 pg / kg (pâine albă) la 168 pg / kg (pâine foarte prăjită).
 
Cercetatorii subliniază că o gamă foarte mare de factori pot influenţa cantitatea de acrilamidă din produsele alimentare. Pe lângă gătit, contează depozitarea şi prospeţimea alimentelor.
 
Sursa foto: Mediafax
 
„Cu toate acestea, chips-urile şi tosturile cu cele mai înalte niveluri de acrilamidă pot fi depistate după culoare, maro închis e cea mai „concentrată”, afirmă cerectătorii.
 
FSA nu spune, că ar trebui să evităm aceste produse alimentare, dar face câteva recomandări: 
• Când gătiţi chips-uri acasă sau coaceţi cartofi, acestea trebuiesc gătite până la culoarea aurie;
• Pâinea ar trebui să fie prăjită la cea mai uşoară culoare posibilă;
• Instrucţiunile de la producătorii cuptoarelor pentru prăjit, pentru chips-uri, spre exemplu, ar trebui să fie respectate cu atenţie.
 
 
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase
Cele mai noi articole
Telescopul Webb a descoperit o galaxie spirală masivă de la începuturile Universului
Telescopul Webb a descoperit o galaxie spirală masivă de la începuturile Universului
Mitul medieval care ascunde una dintre cele mai profunde teorii despre sufletul uman
Mitul medieval care ascunde una dintre cele mai profunde teorii despre sufletul uman
O întâlnire străveche a Soarelui cu alte două stele a schimbat pentru totdeauna Sistemul Solar
O întâlnire străveche a Soarelui cu alte două stele a schimbat pentru totdeauna Sistemul Solar
Albert Einstein a avut dreptate: Timpul se scurge mai repede pe planeta Marte!
Albert Einstein a avut dreptate: Timpul se scurge mai repede pe planeta Marte!
Cel mai bătrân strămoș al rechinilor înota în apele Australiei pe vremea dinozaurilor
Cel mai bătrân strămoș al rechinilor înota în apele Australiei pe vremea dinozaurilor
Legendele uitate care au modelat miturile arturiene: Iosif din Arimateea și primii Vânători ai Graalului
Legendele uitate care au modelat miturile arturiene: Iosif din Arimateea și primii Vânători ai Graalului
Cum îi sprijinim pe cei care au pierdut pe cineva drag ori sunt la final de viață? Ghid empatic, bazat pe psihologie
Cum îi sprijinim pe cei care au pierdut pe cineva drag ori sunt la final de viață? Ghid empatic, bazat pe psihologie
Gardieni, creatori și simboluri ale puterii: Dragonii nu au fost întotdeauna personaje negative
Gardieni, creatori și simboluri ale puterii: Dragonii nu au fost întotdeauna personaje negative
Ce se întâmplă cu creierul atunci când lucrezi în echipă?
Ce se întâmplă cu creierul atunci când lucrezi în echipă?
Locul în care trăiești influențează ce greutate ai, arată un nou studiu
Locul în care trăiești influențează ce greutate ai, arată un nou studiu
Test de cultură. Care fasole este toxică atunci când este mâncată crudă?
Test de cultură. Care fasole este toxică atunci când este mâncată crudă?
JWST a descoperit o galaxie spirală asemănătoare Căii Lactee undeva unde nu ar trebui să existe
JWST a descoperit o galaxie spirală asemănătoare Căii Lactee undeva unde nu ar trebui să existe
10 obiceiuri prin care putem încetini îmbătrânirea corpului nostru
10 obiceiuri prin care putem încetini îmbătrânirea corpului nostru
Ziua în care Alexandru Ioan Cuza a introdus învăţământul obligatoriu şi gratuit. Ce păţeau părinţii care nu se supuneau legii
Ziua în care Alexandru Ioan Cuza a introdus învăţământul obligatoriu şi gratuit. Ce păţeau părinţii care nu se ...
20 de lucruri uimitoare despre creierul uman
20 de lucruri uimitoare despre creierul uman
Marile companii de Inteligență Artificială sunt „mai puțin reglementate decât restaurantele”
Marile companii de Inteligență Artificială sunt „mai puțin reglementate decât restaurantele”
Trei reguli pe care părinții ar trebui să le aplice în privința telefoanelor pentru copii
Trei reguli pe care părinții ar trebui să le aplice în privința telefoanelor pentru copii
Românii vor avea facturi mai mari la gaze de la 1 aprilie 2026
Românii vor avea facturi mai mari la gaze de la 1 aprilie 2026