Home » D:News » Un fotograf britanic care ”căuta paradisul” a ajuns în infern

Un fotograf britanic care ”căuta paradisul” a ajuns în infern

Un fotograf britanic care ”căuta paradisul” a ajuns în infern
Publicat: 02.12.2016
Recent, fotograful britanic David Hamilton, în vârstă de 83 de ani, a fost găsit mort la reşedinţa sa de la Paris.

De formaţie arhitect, Hamilton a lucrat în tinereţe ca director artistic al mai multor reviste, printre care şi „Elle”. De fotografie s-a apucat abia la 33 de ani, ca autodidact. În 1969 a primit comanda să traducă în imagini fotografice piesa „Suzanne” a lui Leonard Cohen, pentru revista germană „Twen” (înfiinţată în anul 1959) , o revistă-concept, revoluţionară din punct de vedere grafic, al imaginilor publicate, al paginaţiei şi al tehnicilor tipografice utilizate. Destinată tinerilor, „Twen” a apărut lunar, până în 1971.

Setul de imagini realizat după „Suzanne”, pentru „Twen”, a făcut din Hamilton o celebritate şi l-a deturnat, definitiv, către fotografie. Drept pentru care comenzile s-au ţinut lanţ: în stilul imaginilor realizate după „Suzanne”, Hamilton a fost solicitat să realizeze fotografii cu adolescente. Nuduri, mai precis. Într-un interviu acordat anul trecut revistei „Paris Match”, Hamilton a declarat că vârsta medie a modelelor sale era de 15 ani.

„Am făcut treaba asta în tihnă. Erau anii ʼ70. Acum n-ar mai fi posibil aşa ceva. Astăzi, să fotografiezi şi să expui nuditatea unei adolescente este un tabu absolut. Tot ce-am făcut cu imaginile mele a fost să caut candoarea unui paradis pierdut. Nu era nimic sexual în asta…”

Am căutat să văd cum poate fi căutată „candoarea unui paradis pierdut” explorând în detaliu trupurile goale ale unor adolescente. Ca să mă lase să mă uit, youtube mi-a cerut să completez un formular şi să declar că am peste 18 ani. Am completat, deşi n-am priceput de ce paradisul lui Hamilton este interzis celor sub 18 ani.

Un alt set de imagini realizate de David Hamilton, având ca subiect acelaşi „paradis al condorii” sau de „candoare paradisiacă” poate fi contemplat aici.

„Paris Match” l-a întrebat pe Hamilton de unde-şi alegea modelele. „Exclusiv din ţările Scandinave, din Ţările de Jos şi din nordul Germaniei.” – a fost răspunsul fotografului.

„Dacă aţi fi avut o fată, aţi fi lăsat-o să pozeze nud, în adolescenţă?” – a mai întrebat reporterul „Paris Match”. „Nici vorbă. Aş fi pus îndată mâna pe o puşcă!” – Hamilton

Aşadar, marele fotograf nu ar fi fost dispus să-şi lase copila să descopere, în pielea goală, „candoarea pierdută a paradisului”.

La câteva zile de la decesul lui Hamilton, agenţia France Presse a citat „o sursă apropiată anchetei”: „În acest stadiu al investigaţiilor, cea mai probabilă cauză a morţii pare a fi sinuciderea.” Hamilton a fost găsit mort, la reşedinţa sa din Paris, cu capul vârât într-o pungă.

Cu câteva săptămâni înaintea morţii, Hamilton fusese acuzat de viol şi de agresiune sexuală de către mai multe dintre fostele sale modele, astăzi femei ajunse la maturitate. Faptele erau, însă, prescrise. Iar Hamilton, care a susţinut că toată viaţa a căutat paradisul, s-a expediat, „manu propria”, la opusul acestuia.

Sursa: Mediafax

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase