Home » D:News » Obezitatea duce la pierderea simţului gustativ

Obezitatea duce la pierderea simţului gustativ

Oana Bujor 03.28.2018
Obezitatea duce la pierderea simţului gustativ
Studiile anterioare au indicat faptul că obezitatea poate reduce simţul gustativ, acest efect fiind reversibil atunci când persoana pierde din greutate. În prezent, un studiu a descoperit factorii ce se află la baza acestui fenomen.

O papilă gustativă este compusă din 50-100 de celule din trei tipuri majore, fiecare având un rol diferit. Conform Science Daily papilele gustative au o durată de viaţă de aproximativ 10 zile. Pentru a testa modificările papilelor gustative în cazul obezităţii, autorii studiului au hrănit şoarecii fie cu o dietă normală, una ce conţinea 14% grăsime sau cu una ce avea un nivel de 58% grăsime. 

După opt săptămâni, şoarecii hrăniţi cu dieta ce conţinea 58% grăsime aveau o greutate cu o treime mai mare decât cei ce au avut o dietă normală. De asemenea, şoarecii obezi aveau cu 25% mai puţine papile gustative. Modificarea papilelor gustative are la bază  procesul de apoptoză, prin intermediul căruia sunt generate celule noi. Însă specialiştii au observat că nivelul de apoptoză a crescut în cazul şoarecilor obezi, în timp ce producerea unor papile gustative noi a scăzut. Însă şoarecii ce nu puteau deveni obezi din punct de vedere genetic nu au prezentat aceleaşi simptome, chiar dacă au fost hrăniţi cu o dietă bogată în grăsimi. 

Obezitatea este asociată cu o stare cronică de inflamaţie cu grad redus, de asemenea stratul adipost produce citokine pro-inflamatorii, inclusiv celule de tipul TNF-alfa. Specialiştii au descoperit că, în cazul dietelor bogate în grăsimi, există un nivel ridicat de celule TNF-alfa în jurul papilelor gustative. 

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole: