Prima pagină D:News

Dieta ''low carb'' (probabil) nu te va omorî, dar nici nu este o idee prea bună

Alexandru Voiculescu | 08.30.2018 | ● Vizualizări: 2378
Credit: Unsplash/Helena Yankovska      + zoom
Galerie foto (1)

Un nou studiu aflat în fază preliminară arată că poate exista o legătură între dieta ”low carb” (un tip de dietă unde consumul de produse bogate în carbohidraţi precum pâinea este redus) şi un risc crescut de moarte înainte de vreme, dar este nevoie de mai multe cercetări pentru a stabili exact dacă există o relaţie de cauzalitate între consumul scăzut de carbohidraţi şi decesul timpuriu.

Descoperirile au fost prezentate pe 28 august la European Society of Cardiology Congress din Viena, iar studiul nu a fost încă publicat într-un jurnal de specialitate, scrie Live Science.

În cadrul cercetării, experţii din Polonia au analizat datele a 25.000 de americani care au participat la NHANES (National Health and Nutrition Examination Survey), desfăşurat între anii 1999 şi 2010 şi care a avut o perioadă de urmărire (follow up) a consecinţelor de şase ani. S-a văzut că cei care au urmat o dietă de tip ”low carb” (precum dieta Atkins, dieta ketogenică sau pur şi simplu un regim alimentar care elimină carbohidraţii) au fost expuşi unui risc cu 32% mai ridicat de moarte prematură comparativ cu cei care nu au avut acest tip de alimentaţie.

De asemenea, cei care urmau o dietă ”low carb” aveau cu 51% mai multe riscuri de a muri de o boală de inimă, un risc de 50% ori mai mare de a muri de o afecţiune cerebrovasculară şi au fost cu 35% mai predispuşi la moarte cauzată de cancer decât cei care aveau o dietă mai bogată în carbohidraţi.



Autorul studiului, Maciej Banach, cercetător la Universitatea Medicală din Lodz, Polonia, a confirmat rezultatele prin compararea acestora cu datele altor studii.

„Mesajul din studiul nostru este clar. Un regim alimentar pe termen lung, care implică un consum redus de carbohidraţi, ar trebui evitat”, precizează cercetătorul pentru Live Science.

Totuşi, Banach a indicat câteva limitări importante ale studiului. Pentru că perioada de urmărire a rezultatelor a fost de doar şase ani, iar datele din NHANES sunt spuse de participanţi, fără o monitorizare a acestora, într-un anumit punct în timp în perioada lungă de peste 10 ani cât a durat acumularea datelor, nu se poate preciza cu exactitate ce înseamnă „termen lung” sau suficient de ”low carb” pentru a stabili limita care ar indica „periculos pentru sănătate”.

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

Cea mai bună metodă de slăbit, mai eficientă decât oricare dietă

Un efect surprinzător al dietei ketogenice: ce se întâmplă dacă mănânci puţini carbohidraţi

Cea mai bună dietă pentru slăbit, identificată de cea mai importantă asociaţie medicală din SUA

Cum poţi să slăbeşti fără să ţii dietă