Home » D:News » Încă un beneficiu al dietei bogate în peşte a fost descoperit şi poate reprezenta remediul pentru astm la copii

Încă un beneficiu al dietei bogate în peşte a fost descoperit şi poate reprezenta remediul pentru astm la copii

Încă un beneficiu al dietei bogate în peşte a fost descoperit şi poate reprezenta remediul pentru astm la copii
Publicat: 11.11.2018
Un studiu condus de cercetătorii de la La Trobe University a arătat că un consum ridicat de peşte precum somonul, păstrăvul sau sardinele ca parte dintr-o dietă sănătoasă poate reduce simptomele astmului la copii.

Studiul a arătat că cei mici cu astm care au avut o dietă mediteraneană bogată în peşte şi-au îmbunătăţit sănătatea plămânilor după şase luni, potrivit Medical Xpress.

Autoarea principală a studiului, Maria Papamichael de la La Trobe, a precizat că descoperirile reprezintă dovezi în plus că o dietă sănătoasă poate reprezenta o posibilă terapie pentru astm la copii. „Ştim deja că o dietă bogată în grăsimi, zahăr şi sare poate influenţa dezvoltarea şi progresia astmului la copii şi acum avem dovezi că este de asemenea posibilă controlarea simptomelor astmului prin mâncat sănătos”, a afirmat Papamichael.

„Peştele gras este bogat în omega-3, care are proprietăţi antiinflamatorii. Studiul nostru arată că un consum de peşte de doar două ori pe săptămână poate duce la descreşterea semnificativă a inflamaţiei plămânilor în copiii cu astm”, a adăugat cercetătoarea.

Catherine Itsiopoulos, coautoarea studiului, a precizat că rezultatele sunt promiţătoare. „Urmând o dietă tradiţională mediteraneană care este bogată în alimente vegetale şi în ulei de peşte poate fi o metodă sigură şi eficientă de a reduce simptomele de astm la copii”, a menţionat aceasta.

Astmul este cea mai des întâlnită boală respiratorie la tineri şi este una dintre cauzele principale pentru internările în spital la copii”, a precizat Bircan Erbas, cercetător la School of Psychology and Public Health din cadrul La Trobe, expert în astm şi alergii care a supervizat studiul.

Studiul clinic a implicat 64 de copii din Atena, Grecia, cu vârstele cuprinse între 5 şli 12 ani, care aveau o formă slabă de astm. Jumătate dintre aceştia au urmat noua dietă mediteraneană cu peşte gras de două ori pe săptămână (de cel puţin 150 de grame), timp de şase luni, în timp ce restul au continuat dieta normală. La sfârşitul studiului, cercetătorii au găsit că grupul care a mâncat peşte prezenta o reducere a bronşitei cu 14 unităţi faţă de grupul care a urmat dieta fără peşte. Tot ce este peste 10 unităţi este considerat „semnificativ” în termeni medicali. 

Studiul a fost publicat recent în Journal of Human Nutrition and Dietetics.

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

Cât de des trebuie să mâncăm peşte? Cercetătorii spun care este dieta ideală pentru un creier sănătos

Dieta pentru durerile articulare. Ce se recomandă

Ce ar trebui să mănânci dacă suferi de astm pentru a te simţi mai bine?

De ce apare astmul şi care sunt factorii care agravează boala

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase