Home » D:News » Controversele balenei cu ham, instruită de către armata rusă. ”Instinctul nostru ne-a spus că cerea ajutor”

Controversele balenei cu ham, instruită de către armata rusă. ”Instinctul nostru ne-a spus că cerea ajutor”

Publicat: 01.05.2019
O balenă beluga care purta un ham echipat cu suporturi pentru camere GoPro a fost detectată, săptămâna trecută, de mai mulţi pescari norvegieni.
Pescarii aflaţi în largul Mării Barents, din Arctic, au fost uimiţi când au văzut că beluga (denumită şi balena albă sau delfinul alb, în latină Delphinapterus leucas) s-a apropiat de mai multe ori de bărcile lor, motiv pentru care au şi filmat-o.
Pescarul Joar Hesten a fost primul care a întâlnit beluga, în largul unei coaste din Finnmark, o provincie din nord-estul Norvegiei. Hesten a contactat apoi Direcţia de Pescuit a ţării.
 
Jorgen Ree Wiig, un biolog marin din cadrul direcţiei, a declarat pentru CNN că „balena părea jucăuşă, dar instinctul nostru ne-a spus că cerea ajutor pentru a ieşi din ham”.
 
Potrivit acestuia, hamul părea „creat special” şi avea „suporturi pentru camere GoPro pe fiecare parte a acestuia”, în timp ce pe clamele lui se putea citi „Echipament St. Petersburg”.
 
După ce au elibarat beluga din ham, specialiştii din cadrul Direcţiei de Pescuit din Norvegia i-au dat drumul în mare.
 
Jorgen Ree Wiig crede că balena albă a venit din zona portului rusesc Murmansk, aflat la peste 300 de kilometri, acolo unde este staţionată Flota Nordică a Rusiei care ar fi antrenat beluga. Este cunoscut faptul că reprezentanţii flotei ruse antrenează delfini albi pentru a efectua operaţiuni premilitare, pentru păzirea bazelor navale, ajutarea scafandrilor şi găsirea echipamentului pierdut, a precizat biologul marin.
 

Un animal instruit

La rândul său, Martin Biuw, cercetător al mamiferelor marine din cadrul Institutului de Cercetări Marine din Norvegia, a afirmat că „este fără îndoială un animal instruit”.
 
După ce a văzut respectiva beluga într-o înregistrare făcută de Wiig, Biuw a afirmat că „este cât se poate de clar că balena căuta în barcă şi era obişnuită să fie în jurul bărcilor. Balena ridică capul deasupra apei, deschizând gura, ceea ce sugerează că aşteaptă să fie hrănită ca răsplată”.

Un astfel de antrenament nu ar fi realizat de cercetători sau de nimeni din Norvegia sau Groenlanda. „Cercetătorii de acolo nu folosesc hamuri”, a adăugat specialistul de la Institutul de Cercetări Marine din Norvegia.
 
Biuw a subliniat că orice declaraţie cu privire la un scop anume al balenei ar fi „o pură speculaţie”. „Ştim că militarii ruşi din timpul Războiului Rece antrenau belugele pentru a detecta minele sau torpile vechi”.
 
În 2017, Institutul de Cercetare Biologică Marină din Murmansk a antrenat balene beluga, delfini şi foci pentru roluri militare, după cum informa Siberian Times.
 
Potrivit CNN, autorităţile ruse nu au dat nicio explicaţie pentru beluga cu ham detectată săptămâna trecută în largul Mării Barents.

 

 

Mihaela STOICA
Mihaela STOICA
Mihaela Stoica a fost redactor-șef Descopera.ro între februarie 2015 - decembrie 2021, iar în prezent este colaborator al site-ului. Absolventă de Istorie, a fost mai întâi profesor. A intrat în presa online în 2006, la agenţia NewsIn. A lucrat apoi în redacţiile Adevărul şi Gândul, ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase