Home » D:News » Recompensa pe care o primeşte cel care va descifra acest mesaj vechi de 230 de ani

Recompensa pe care o primeşte cel care va descifra acest mesaj vechi de 230 de ani

Recompensa pe care o primeşte cel care va descifra acest mesaj vechi de 230 de ani
Publicat: 21.05.2019
Plougastel, un sat din Franţa, oferă 2.000 de euro pentru cel care va reuşi să descifreze un mesaj vechi de 230 de ani, sculptat într-o piatră.

Piatra misterioasă a fost găsită în urmă cu câţiva ani, scrie odditycentral.com. Pe aceasta sunt „încrustate” 20 de rânduri scrise într-o limbă misterioasă, dar şi doi ani – 1786 şi 1787. De asemenea, piatra mai conţine sculpturi ale unei nave cu marinari, dar şi o inimă, potrivit Gândul.

Academicienii din zonă au încercat mulţi ani să descifreze mesajul, dar nu au reuşit. Unii cred că rândurile sunt scrise într-o limbă bretonă sau bască veche, în timp ce alţii sunt convinşi că persoana care a scrijelit pe piatră era semianalfabetă.

Sătenii din Plougastel oferă 2.000 de euro oricărei persoane care va descifra misterul vechi de 230 de ani. Lingviştii şi arheologii sunt invitaţi să se alăture competiţiei, denumită „Misterul Champollion din Plougastel-Daoulas” (în onoarea lui Jean-Francois Champollion, care a descifrat hieroglifele de pe Piatra Rosetta). Sute de oameni, care au primit fotografii cu piatra misterioasă, s-au înscris deja în concurs.

O parte din inscripţie poate fi citită: „ROC AR B… DRE AR GRIO SE EVELOH AR VIRIONES BAOAVEL”, în timp ce alta este „OBBIE: BRISBVILAR … FROIK … AL”.

Lingviştii trebuie să ţină cont şi că inscripţia cuprinde caractere scandinave, precum şi litere întoarse. Cei care vor să participe la concurs se pot înscrie până în noiembrie.

 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase