Home » D:News » Cel mai slab punctaj al României la testele PISA, din ultimii ani: 44% dintre elevi nu înţeleg ce citesc

Cel mai slab punctaj al României la testele PISA, din ultimii ani: 44% dintre elevi nu înţeleg ce citesc

Cel mai slab punctaj al României la testele PISA, din ultimii ani: 44% dintre elevi nu înţeleg ce citesc
Publicat: 03.12.2019
Elevii români cu vârsta de 15 ani au înregistrat cel mai slab punctaj din ultimii ani în clasamentul PISA, ceea ce indică un grad mare de analfabetism funcţional în rândul acestora: 44% dintre ei nu înţeleg ce citesc.

România se clasează pe locul 47 din 79 de ţări în clasamentul realizat pentru anul 2018 de Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OECD) care organizează testele PISA din trei în trei ani.

Matematica este materia unde elevii români cu vârsta de 15 ani, care au participat la teste, au înregistrat cele mai mici rezultate, ceea ce a făcut ca ţara noastră să obţină un scor de 430 de puncte, faţă de 444 în 2015. 

La ştiinţe, România are 426 de puncte, faţă de 435 în 2015.

La capitolul citire, România a obţinut 428 de puncte faţă de 434 în 2015, fiind aproape de nivelul din 2009, când ţara noastră obţinea 424 de puncte.

Rezultatele PISA pentru 2018 arată că gradul de analfabetism funcţional din România este mare: 44% dintre elevi nu înţeleg ce citesc.

Totodată, potrivit raportului, 1% dintre elevi sunt performanţi la capitolul citire, adică ating nivelul 5 sau 6 în testul PISA. Media OECD este, însă, de 9%.

La nivelurile 5 şi 6 elevii au o înţelegere completă a unui text citit la prima vedere.

România ocupă în clasamentul PISA locul 47 din 79 de ţări.

La teste PISA din 2018 au participat aproximativ 600.000 de elevi din 79 de ţări membre OCDE sau partenere. Din România au participat aproximativ 5.000 de elevi cu vârste de 15 ani din 170 de şcoli, care au susţinut teste la capitolul lectură, matematică şi ştiinţe. Un al patrulea capitol, dar la care elevii români nu au fost testaţi, a vizat competenţele globale, prin care se urmăreşte capacitatea elevilor a analiza probleme globale şi de a avea relaţii cu persoane din alte culturi.  

Vârsta de 15 ani este aleasă deoarece, în majoritatea ţărilor OECD, elevii se află aproape de finalul învăţământului obligatoriu şi, astfel, pot fi măsurate majoritatea cunoştinţelor, deprinderilor şi atitudinilor dobândite în cei aproximativ zece ani de educaţie instituţionalizată. 

PISA mai arată şi că accesul la noile tehnologii a crescut într-un ritm remarcabil în ultimii ani. În evaluarea PISA din 2009, aproximativ 15% dintre elevii de 15 ani din ţările OCDE au raportat că nu au avut acces la Internet acasă. Până în 2018, această proporţie s-a redus la mai puţin de 5%.

Preşedintele Federaţiei Sindicatelor din Educaţie ”Spiru Haret”, Marius Nistor, a precizat, pentru Mediafax, ca urmare a publicării raportului, că elevii din ţara noastră nu pot avea rezultate superioare la aceste teste deoarece nu sunt pregătiţi în conformitate cu cerinţele PISA.

„Oricum stăm mai bine decât la rezultatele din 2000, 2012, perioada de vârf, dacă nu mă înşel, a fost 2015. Repet, atâta vreme cât elevii nu sunt pregătiţi conform cerinţelor testelor PISA, categoric nu poţi să ai rezultate net superioare raportat la ceea ce s-a obţinut pànă în momentul de faţă. Este vorba de o schimbare majoră care trebuie operată în regim de maximă urgenţă”, a afirmat Marius Nistor.

 

Mihaela STOICA
Mihaela STOICA
Mihaela Stoica a fost redactor-șef Descopera.ro între februarie 2015 - decembrie 2021, iar în prezent este colaborator al site-ului. Absolventă de Istorie, a fost mai întâi profesor. A intrat în presa online în 2006, la agenţia NewsIn. A lucrat apoi în redacţiile Adevărul şi Gândul, ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase