Home » D:News » Care este, de fapt, specia de porci cu cea mai sănătoasă carne, slabă în colesterol

Care este, de fapt, specia de porci cu cea mai sănătoasă carne, slabă în colesterol

Ioana Matei 05.31.2020

Cunoscuți drept porci vietnamezi (Sus scrofa domesticus), porcii din această specie sunt pitici, cu picioare scurte și în general de culoare neagră. Porcii vietnamezi au fost crescuți la început pentru grădini zoologice. Momentan sunt folosiți cel mai mult ca animale de companie.

GALERIE FOTO

Specia provine din Vietnam și a fost adusă mai târziu în Canada, acolo unde primii crescători de astfel de porci au avut de gând inițial să îi ofere la grădini zoologice. La scurt timp după aceea, porcii vietnamezi au fost considerați mai adecvați drept animale de companie, iar această idee a devenit rapid destul de populară. În 1986, primii porci vietnamezi au fost vânduți în SUA, iar prețul lor ajunsese la câteva mii de dolari.

Specia de porci cu cea mai sănătoasă carne

Pe măsură ce prețul porcilor a scăzut, specia a devenit mai accesibilă și o alternativă față de animalele de companie comune precum câinii, pisicile și alte animale de companie.

Porcii vietnamezi ajunși la maturitate pot cântări în medie până la 70 de kilograme. Unii ajung chiar și la 90 de kilograme. Prin comparație, un porc tipic domesticit poate cântări între 270 și 680 de kilograme.

Această specie de porci ajunge la maturitate la vârsta de cinci ani. Culorile porcilor variază între negru și alb, aceștia având uneori și o varietate de pete, informează Hobby Farms.

Porcii vietnamezi au carnea slabă în colesterol

Porcii vietnamezi au nivelul colesterolului de tip LDL (colesterolul rău) de șapte ori mai scăzut față de cel al porcului românesc. Astfel, carnea de porc vietnamez este ideală pentru persoanele care suferă de anumite afecțiuni medicale sau cele care urmează anumite cure de slăbire.

Care este, de fapt, specia de porci cu cea mai sănătoasă carne, slabă în colesterol
Porcii vietnamezi pot ajunge să cântărească chiar și 90 de kilograme. Sursa foto: Unsplash

Având în vedere că gustul cărnii de porc vietnamez este extrem de similar celei de porc comun, acest tip de carne este ideal pentru oamenii care doresc să trăiască mai sănătos.

Prețul pentru carnea de porc vietnamez

În România există deja ferme specializate în creșterea de porci vietnamezi, însă suntem încă la început de drum.

Porcul vietnamez este considerabil mai mic față de cel comun. Așadar, prețul cărnii de porc vietnamez pornește de la 10 euro per kilogram în cazul celor vii. Un purcel vietnamez se poate vinde cu 80 sau chiar 100 de euro.

De asemenea, porcii din această specie sunt mult mai ușor de întreținut și mănâncă mai puțin decât porcul comun.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Carnea a jucat un rol fundamental în evoluţia umană

Om de ştiinţă: Carnea de om ar putea reprezenta o alternativă pentru hrana viitorului

Fermierii chinezi cresc porci din ce în ce mai mari, posibil modificaţi genetic

Impossible Foods, compania care a creat burgerul fără carne, experimentează alternative pentru carnea de peşte