Home » D:News » The Guardian: Giganții din petrol și gaze pregătesc „bombe de carbon”

The Guardian: Giganții din petrol și gaze pregătesc „bombe de carbon”

Publicat: 15.05.2022

Cele mai mari companii de petrol și gaze din lume planifică în tăcere proiecte care ar conduce clima peste limitele internaționale acceptate și care ar avea efecte globale catastrofale, indică unele informații obținute în exclusivitate de jurnaliștii de la The Guardian. 

Aceste date obținute în exclusivitate de The Guardian arată că firmele în cauză pariază mii de miliarde de dolari împotriva eforturilor umanității de a stopa încălzirea globală. Investițiile lor uriașe în producția de noi combustibili fosili ar putea avea roade numai dacă țările nu reușesc să reducă rapid emisiile de carbon –  lucru despre care oamenii de știință spun că este vital.

Industria petrolului și a gazelor naturale este extrem de volatilă, dar în același timp și foarte profitabilă, în special când prețurile sunt mari, așa cum se poate observa în prezent. ExxonMobile, Shell, BP și Chevron au câștigat aproape 2 trilioane de dolari în profituri în ultimele trei decenii, în timp ce creșterile recente de prețuri l-au făcut pe directorul BP să descrie firma drept o „mașină de făcut bani”.

Interesele marilor companii împotriva opririi încălzirii climatice

Mirajul profiturilor uriașe ale anilor următori poate să pară irezistibil pentru marile companii de petrol, în ciuda declarațiilor din februarie ale oamenilor de știință, conform cărora, orice întârziere din eliminarea combustibililor fosili ar putea însemna pierderea singurei șanse de a „asigura un viitor sigur și sustenabil pentru toți”.

„Dependența noastră de combustibilii fosili este cea care ne omoară”, declara în aprilie Antonio Guterres, Secretarul General al Organizației Națiunilor Unite. Detaliile privitoare la multele proiecte aflate în pregătire de marile companii petroliere nu sunt deloc ușor accesibile, dar reporterii de la The Guardian au reușit să obțină câteva date.

Aspectele inedite obținute în exclusivitate de The Guardian

Planurile pe termen scurt de extindere a industriei combustibililor fosili implică lansarea unor proiecte pertroliere și gazeifere care vor priduce gaze de seră echivalente cu un deceniu de emisii de dioxid de carbon din partea Chinei – unul dintre cei mai mari poluatori din lume.

Aceste planuri includ 195 de bombe cu carbon, proiecte petrolifere și gazeifere care ar genera cel puțin o mie de miliarde de tone de dioxid de carbon pe durata de funcționare – echivalentul a 18 ani de emisii actuale. Aproximativ 60% dintre acestea au început deja să funcționeze.

Cele mai mari companii de profil se pregătesc să cheltuiască 103 milioane de dolari pe zi pentru următorul deceniu în exploatarea de noi câmpuri de petrol și gaz care nu pot fi arse în condițiile în care încălzirea globală trebuie limitată la sub două grade Celsius.

Orientul Mijlociu și Rusia atrag cel mai adesea atenția atunci când vine vorba despre producția viitoare de petrol și gaz, dar Statele Unite, Canada și Australia sunt printre acele țări cu cele mai mari planuri de extindere și cu cel mai mare număr de bombe de carbon. Statele Unite, Canada și Australia oferă, de asemenea, unele dintre cele mai mari subvenții din lume pentru combustibilii fosili pe cap de locuitor.

Vă mai recomandăm și:

Arabia Saudită vrea să construiască un oraș „în linie dreaptă” care nu va avea „mașini, străzi și emisii de carbon”

Încălzirea globală și exploatarea terenurilor vor duce la incendii de vegetație mai extreme

Peste jumătate dintre pacienții care au murit de cancer bronhopulmonar provin din localități cu poluare

Producţia de petrol a Rusiei a început să scadă semnificativ

Vlad Constantin Voinea
Vlad Constantin Voinea
Vlad a făcut parte din echipa site-ului Descoperă.ro între februarie și august 2022, fiind pasionat de subiecte asociate cu știința, tehnologia, istoria și geopolitica. Vlad este specializat în managementul crizelor si prevenirea conflictelor, fiind absolvent al Universității Naționale ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase