Home » D:News » Microorganismele ne sar în ajutor! Cercetătorii au descoperit că pot încetini încălzirea globală

Microorganismele ne sar în ajutor! Cercetătorii au descoperit că pot încetini încălzirea globală

Microorganismele ne sar în ajutor! Cercetătorii au descoperit că pot încetini încălzirea globală
Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 01.06.2023

Un nou studiu al Universității Lund din Suedia arată că abilitatea microorganismelor de a se adapta la încălzirea climatică va încetini încălzirea globală prin stocarea carbonului în sol.

În cadrul studiului, cercetătorii au colectat mostre de sol din întreaga Europă, într-o gamă largă de temperaturi, de la minus 3,1 la 18,3 grade Celsius. Probele au arătat că microorganismele din sol – cum ar fi bacteriile și ciupercile – sunt foarte bine adaptate la climatul lor local.

Cu toate acestea, cercetătorii au demonstrat în mod surprinzător că microorganismele se pot adapta la schimbările de temperatură. Organismele pot chiar beneficia de pe urma acestor schimbări.

„În ciuda deceniilor de analize științifice, cercetătorii nu au reușit să stabilească dacă microorganismele se pot adapta la încălzire și dacă o fac. Acum putem confirma că organismele chiar pot, de fapt, să atenueze încălzirea climei”, a declarat Carla Cruz Paredes, cercetător în domeniul biologiei la Universitatea Lund.

Microorganismele reacționează diferit la încălzire

Noul studiu, publicat în revista științifică Applied and Environmental Microbiology, dezvăluie, de asemenea, că grupurile de microorganisme reacționează diferit la încălzire.

Bacteriile și ciupercile diferă în ceea ce privește sensibilitatea lor la schimbările de temperatură, bacteriile fiind mai sensibile decât ciupercile.

În plus, creșterea microbiană este mai sensibilă la schimbările de temperatură decât respirația. Aceste diferențe în ceea ce privește sensibilitatea la temperatură au implicații importante pentru predicțiile privind pierderile și stocarea viitoare a carbonului, precum și pentru modul în care solul este afectat de încălzirea climei.

„Rezultatul acestor sensibilități diferite la diferite temperaturi, precum și între bacterii și ciuperci, va avea un impact asupra echilibrului de carbon dintre sol și atmosferă și, prin urmare, asupra reacției solului la încălzirea climei”, spune Carla Cruz Paredes.

Bacteriile, mai sensibile decât ciupercile

Studiul evidențiază importanța reprezentării exacte a răspunsurilor microbiene la încălzirea climei în modelele privind conținutul de carbon din sol.

Cercetarea arată, de asemenea, că răspunsurile ecologice ale microorganismelor de pe Pământ vor juca un rol esențial în reglarea climei planetei.

„Încălzirea climei este una dintre cele mai mari amenințări. Pentru a atenua încălzirea globală, este necesar să sporim capacitatea solului de a stoca carbonul și să reducem emisiile de carbon în atmosferă. Acest studiu reprezintă un pas înainte în furnizarea unor predicții mai bune pentru evaluările grupului de experți în domeniul climei din cadrul ONU”, a declarat Carla Cruz Paredes, scrie EurekAlert.

Vă recomandăm să mai citiți și:

De ce oamenii tind să creadă că încălzirea globală este o minciună?

Modul neașteptat în care încălzirea apei influențează dimensiunile peștilor

Praful de pe Lună ne-ar putea ajuta să evităm supraîncălzirea planetei noastre

Praful atmosferic ascunde o parte din încălzirea cauzată de gazele cu efect de seră

Mihaela Horchidan
Mihaela Horchidan
Mihaela și-a finalizat studiile la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București, având experiență în presa online și radio. Curiozitatea, dorința de a afla cât mai multe și pasiunea pentru istorie, ştiinţă şi natură au condus-o către Descopera.ro citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase