Home » D:News » Marea Britanie interzice importurile de fildeș

Marea Britanie interzice importurile de fildeș

Marea Britanie interzice importurile de fildeș
Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 31.05.2023

Marea Britanie a venit cu o completare la Legea Fildeșului din 2018 și va interzice și importurile de fildeș de la hipopotami, orci și morse, nu doar de la elefanți.

În urma unei consultări, miniștrii britanici au decis să înăsprească interdicția pentru a include toate speciile purtătoare de fildeș, astfel încât acestea să nu fie braconate, potrivit The Guardian.

Miniștrii au declarat că hipopotamul este specia cea mai expusă riscului comerțului cu fildeș, după elefanți, iar celelalte specii erau deja în pericol din cauza crizei climatice.

Marea Britanie, lider mondial în protejarea speciilor pe cale de dispariție

Interzicerea fildeșului elefanților a fost o provocare uriașă, în condițiile în care comercianții de antichități au dat Guvernul în judecată, în încercarea de a minimaliza legislația, însă fără câștig de cauză.

„Acesta este un punct de cotitură în angajamentele noastre de a contribui la conservarea internațională.”

Legea este una dintre cele mai stricte interdicții de acest fel din lume

„Legea privind fildeșul este una dintre cele mai stricte interdicții de acest gen din lume și, prin extinderea protecției juridice la alte cinci specii, transmitem mesajul clar – comerțul cu fildeș este complet inacceptabil. Marea Britanie a fost mult timp lider în domeniul conservării, iar interdicția introdusă dovedește că suntem în continuare lideri la nivel mondial în a face tot cee ace putem pentru a proteja speciile în pericol de dispariție”, a declarat Trudy Harrison, ministru al biodiversității la Departamentul pentru Mediu, Alimentație și Afaceri Rurale (Defra).

Fildeșul este folosit la ornamente, instrumente muzicale și bijuterii, printre alte articole, iar animalele sunt braconate pentru pe întreg globul, fiind o piața de desfacere profitabilă. Fildeșul este format, în principal, din dentină.

Vă mai recomandăm și: 

Elefanții sălbatici par să fi fost domesticiți, dar nu de oameni

Primele cazuri de gripă aviară la păsări sălbatice, confirmate în Brazilia

Test de cultură generală. Câte cuvinte pot înțelege câinii?

Pescuitul în Golful Biscaya, interzis de francezi. Ce animale punea în pericol activitatea?

Claudia Cociug
Claudia Cociug
Claudia Cociug, absolventă a Facultății de Litere, specializarea Jurnalism și Științe ale Comunicării din cadrul Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, a făcut parte din echipa DESCOPERĂ.ro din noiembrie 2022 și până în iunie 2023. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase