Home » D:News » Un sit vechi de 4.000 de ani, ce amintește de Stonehenge, a fost descoperit în Olanda

Un sit vechi de 4.000 de ani, ce amintește de Stonehenge, a fost descoperit în Olanda

Un sit vechi de 4.000 de ani, ce amintește de Stonehenge, a fost descoperit în Olanda
Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 02.07.2023

Arheologii olandezi au dezvăluit un sit religios vechi de aproximativ 4.000 de ani, supranumit în presa locală „Stonehenge al Țărilor de Jos”. Situl includea o movilă funerară, ce servea drept calendar solar.

Movila funerară conținea rămășițele a aproximativ 60 de bărbați, femei și copii și avea mai multe pasaje prin care Soarele strălucea direct în zilele cele mai lungi și cele mai scurte ale anului.

„Ce descoperire arheologică spectaculoasă! Arheologii au găsit un sanctuar religios vechi de 4.000 de ani la un sit industrial. Este pentru prima dată când un astfel de sit a fost descoperit în Olanda”, au precizat reprezentanții primăriei orașului Tiel pe pagina de Facebook a instituției.

Calendarul solar era folosit pentru stabilirea unor zile de festival sau de recoltă

Săpăturile din jurul așa-numitului „sanctuar în aer liber” au început în 2017, în micul sat situat la aproximativ 50 de kilometri sud-est de Utrecht.

Studiind o diferență de compoziție și culoare a argilei, oamenii de știință au localizat trei movile funerare în timpul săpăturilor, la câțiva kilometri de malurile râului Waal.

Movila principală are un diametru de aproximativ 20 de metri, cu pasajele sale aliniate, pentru a servi drept calendar solar.

„Oamenii foloseau acest calendar pentru a stabili evenimentele importante, inclusiv zilele de festival și de recoltă”, au declarat arheologii, potrivit Science Alert.

„Această colină a amintit de Stonehenge, cunoscutul și misteriosul monument preistoric din Marea Britanie, unde apare, de asemenea, acest fenomen”, a adăugat NOS, televiziunea națională olandeză.

Oamenii de știință au descoperit, de asemenea, alte două movile mai mici. Cele trei movile au fost folosite ca locuri de înmormântare timp de aproximativ 800 de ani, au declarat arheologii.

O mărgea de sticlă originară din Mesopotamia, găsită într-unul dintre morminte

Aceștia au mai făcut o altă descoperire fascinantă: o singură mărgea de sticlă în interiorul unui mormânt, care, în urma analizei, s-a dovedit a fi originară din Mesopotamia, Irakul de astăzi.

„Această mărgea a parcurs o distanță de 5.000 de kilometri, cu patru milenii în urmă”, a declarat cercetătorul șef Cristian van der Linde.

„Sticla nu era fabricată aici, așa că mărgeaua trebuie să fi fost un obiect spectaculos, deoarece pentru oamenii de atunci era un material necunoscut”, a adăugat Stijn Arnoldussen, profesor la Universitatea din Groningen.

Acesta a declarat pentru NOS că este posibil ca mărgeaua mesopotamiană să fi existat mult timp înainte de a ajunge în cele din urmă în zona din jurul orașului Tiel, numită Betuwe în limba olandeză.

„Lucrurile erau deja schimbate în acele vremuri. Este posibil ca mărgeaua să fi fost la suprafață sute de ani înainte de a ajunge la Tiel, dar, desigur, nu era obligatoriu să fie așa”, a declarat Arnoldussen.

Vă mai recomandăm și: 

Kyber, cristalele care „dau viață” săbiilor laser din „Războiul Stelelor”

Arheologii au găsit o piesă de joc cu inscripții runice misterioase

Broaștele au accente diferite, au descoperit cercetătorii

Primul om din lume diagnosticat cu autism a murit. Cine a fost Donald Triplett?

Claudia Cociug
Claudia Cociug
Claudia Cociug, absolventă a Facultății de Litere, specializarea Jurnalism și Științe ale Comunicării din cadrul Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, a făcut parte din echipa DESCOPERĂ.ro din noiembrie 2022 și până în iunie 2023. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase