Home » Natură » Cât de mortală este canicula și cât de cald va fi în următorii ani?

Cât de mortală este canicula și cât de cald va fi în următorii ani?

Cât de mortală este canicula și cât de cald va fi în următorii ani?
Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 04.08.2023

Canicula este un ucigaș tăcut. Atunci când afară devine prea cald, inima ne bate mai repede, sângele galopează și organele încep să cedeze. Iar efortul pe care organismul îl depune pentru a se răci devine tot mai copleșitor pentru întreg corpul.

Oamenii care sunt nevoiți să își petreacă întreaga zi afară, precum fermierii, constructorii și oamenii străzii mor din cauza căldurii.

În timpul caniculei, temperatura corpului crește, de la 37 grade Celsius (cea normală), până la 40 grade Celsius (temperatură ce poate fi letală).

Căldura a ucis peste 60.000 de europeni anul trecut

Pe lângă cei care lucrează în exterior, sunt secerați și cei care suferă de boli ale inimii, rinichilor sau plămânilor. Vara trecută, numai în Europa au murit 61.672 de oameni din cauza căldurii, notează The Guardian.

Temperaturile record din timpul zilei sunt cele care captează toată atenția, dar la fel de periculoase sunt și nopțile călduroase, atunci când organismul nu se poate răci, organele sunt sub sceptrul stresului, iar somnul devine imposibil.

Nopțile toride sunt inconfortabile pentru toți, dar mortale pentru unii. Bătrânii și femeile sunt categoriile cele mai afectate de lipsa somnului cauzată de caniculă, spun unele studii.

Cât de mult vor crește temperaturile în viitor?

În anii 1980, atunci când planeta era deja cu jumătate de grad mai caldă față de perioada de dinaintea Revoluției Industriale, în Europa erau între 5 și 7 zile de caniculă în fiecare an. Acest număr deja s-a dublat, pe măsură ce planeta s-a încălzit cu peste 1 grad Celsius.

Dacă Pământul se va încălzi cu 2 grade Celsius, numărul mediu al zilelor caniculare va crește de trei ori în nordul Europei și de șase ori în sudul continentului. De asemenea, un val de căldură extremă care, odinioară apărea o dată la un secol, în viitor va fi experimentat în fiecare an în sudul Europei.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Cum te răcorești pe caniculă? 3 metode dovedite științific

Adevărul incomod: Chiar este mai cald astăzi decât în ultimii 100.000 de ani?

Întrebarea de pe buzele tuturor: De ce anul acesta este atât de cald?

Cea mai caldă săptămână din istoria măsurătorilor. „Schimbările climatice sunt scăpate de sub control”

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase