Home » D:News » Oamenii ar putea influența culoarea ochilor la câini

Oamenii ar putea influența culoarea ochilor la câini

Oamenii ar putea influența culoarea ochilor la câini
Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 08.01.2024

Încă de când câinii au fost domesticiți, cu mii de ani în urmă, oamenii au selectat – conștient sau nu – patrupezii după anumite trăsături. Printre acestea, se pare că oamenii au o înclinație pentru ochii puilor.

Studii realizate de-a lungul anilor au arătat că că aceste animăluțe au evoluat și și-au dezvoltat anumiți mușchi faciali care le permit să afișeze o expresie „neajutorată”, declanșând afecțiunea în rândul oamenilor.

Mai mult, o cercetare recentă sugerează că oamenii ar fi putut influența chiar și culoarea ochilor câinilor. Un studiu realizat de oamenii de știință din Japonia a arătat că ochii închiși la culoare sunt mai des întâlniți la câinii domestici decât la rudele lor sălbatice și că oamenii percep acești câinii ca fiind mai prietenoși, notează The Guardian.

Oamenii cred că patrupezii cu ochi negri sunt prietenoși

„Am speculat că irisul mai deschis are un avantaj pentru lupi, dar domesticirea a pierdut această presiune selectivă și au apărut ochi mai întunecați la unii câini primitivi„, a declarat Akitsugu Konno, unul dintre autorii cercetării, de la Universitatea de Științe Teikyo.

Echipa spune că ochii întunecați ar fi putut fi favorizați ulterior de oameni, posibil inconștient, în timpul domesticirii de la lupi la câini. Pe de altă parte, Konno a menționat că dezvoltarea ulterioară a anumitor rase ar fi putut, de asemenea, să influențeze culoarea ochilor – de exemplu, culoarea blănii albastru merle, întâlnită la rase precum ciobănesc de Shetland și border collie, este asociată cu ochii albaștri.

Autorii au comparat culoarea irisului ale unor lupi gri cu diferite culori de blană și din diferite zone, precum și imagini ale 81 de câini domestici, constatând că cei din urmă aveau tendința de a avea ochii mai întunecați și mai roșiatici.

Câinii cu ochi deschiși pierd teren

Cercetătorii au creat apoi 12 perechi de imagini, o imagine din fiecare pereche prezentând un câine domestic cu ochii deschiși, iar cealaltă imagine prezentând același câine cu ochii închiși la culoare. O selecție a acestor perechi a fost prezentată unul număr de 76 de voluntari, cărora li s-a cerut să evalueze câinii în funcție de diverse trăsături și să spună cât de mult ar dori să interacționeze cu animalul sau să îl păstreze.

Echipa a constatat că, în comparație cu câinii cu ochi deschiși la culoare, cei cu ochi închiși au fost considerați mai prietenoși, mai sociabili, inteligenți, dependenți, și mai puțin agresivi.

„Credem că un iris mai închis face mai dificilă distingerea dimensiunii pupilei și astfel dă iluzia unei pupile mari, care este asociată cu percepția noastră de a fi mai copilăroși”, a explicat Konno.

Cercetătorii mai adaugă că asocierea ochilor întunecați cu imaturitatea ar putea influența oamenii să protejeze și să aibă grijă de astfel de căței.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Test de cultură generală. Care a fost primul animal domesticit de om?

Ce tip de mâncare ar putea face câinii să fie rezistenți la antibiotice?

Sute de câini și stăpânii lor au mărșăluit pe străzile din Madrid

O boală misterioasă a început să afecteze câinii din Statele Unite ale Americii

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase