Home » D:News » Cercetătorii avertizează că familiile vor scădea dramatic în viitorul apropiat

Cercetătorii avertizează că familiile vor scădea dramatic în viitorul apropiat

Cercetătorii avertizează că familiile vor scădea dramatic în viitorul apropiat
Foto: Shutterstock
Publicat: 28.01.2024

Oamenii de știință preconizează o scădere la nivel mondial a familiilor înainte de sfârșitul secolului, pe măsură ce familiile devin mai „verticale” – adică mai mulți bunici și străbunici și mai puțini verișori, nepoți și nepoate.

Într-un nou studiu realizat de o echipă internațională de cercetători, au fost folosite modele matematice, alături de înregistrările și proiecțiile existente privind populația, pentru a calcula o scădere medie a dimensiunii familiei de 35% până în 2095.

Reducerea va varia de la o țară la alta – deoarece familiile din unele națiuni sunt, de obicei, mult mai mari decât cele din altele – dar, luată în ansamblu, echipa de cercetători spune că evidențiază modul în care rețeaua de sprijin familial se va schimba în următoarele decenii.

Se estimează că reducerile vor varia în funcție de țară

„Ne-am întrebat cum vor afecta schimbările demografice dotarea rudelor în viitor”, spune cercetătorul social Diego Alburez-Gutierrez de la Institutul Max Planck pentru Cercetare Demografică din Germania.

Deși studiul nu aprofundează prea mult motivele care stau la baza declinului preconizat al dimensiunii familiilor, acesta indică o scădere generală a ratei mortalității la vârste mai mari și mai mici.

Pe măsură ce ratele de mortalitate scad, acest lucru poate contribui la schimbări în normele sociale, în factorii economici și în practicile de planificare familială. Această tendință duce apoi la mai puțini frați și surori în fiecare generație.

Adăugați la aceasta schimbarea pe care o observăm în direcția în care cuplurile au mai puțini copii și au copii mai târziu în viață și puteți vedea de ce copiii din ziua de azi nu au la fel de mulți frați și surori ca cei din generațiile anterioare. Acest lucru afectează apoi numărul de veri, nepoți și nepoate – familia extinsă.

În același timp, trăim cu toții mai mult, în general – ceea ce înseamnă o diferență mai mare între cei mai tineri și cei mai în vârstă membri ai unei familii. Totuși, membrii vârstnici ai familiei nu pot oferi neapărat îngrijire și sprijin și pot avea ei înșiși nevoie de acestea.

O scădere medie a dimensiunii familiei de 35% până în 2095

„Constatările noastre confirmă faptul că disponibilitatea resurselor de rudenie este în declin la nivel mondial”, spune Alburez-Gutierrez. ,,Pe măsură ce decalajul de vârstă dintre indivizi și rudele lor se mărește, oamenii vor avea rețele de familie care nu sunt doar mai mici, ci și mai bătrâne.”

Pe măsură ce aceste „resurse de rudenie” se încarcă, familiile ar putea avea nevoie de mai mult sprijin din exterior. Cercetătorii compară o femeie tipică de 65 de ani din 1950, care ar fi avut în medie 41 de rude în viață, cu o femeie tipică de 65 de ani care trăiește în 2095 – care se așteaptă să aibă doar 25 de rude în viață, scrie ScienceAlert.

Pentru studiu au fost analizate aproximativ 1.000 de istorii de rudenie pentru fiecare țară, pe baza datelor Organizației Națiunilor Unite. Dacă proiecțiile se dovedesc a fi corecte, trecerea la familii mai „verticale” va avea consecințe asupra dinamicii familiale și asupra societăților care le susțin.

„Aceste schimbări seismice în structura familiei vor aduce provocări societale importante pe care factorii de decizie politică din nordul și sudul lumii ar trebui să le ia în considerare”, spune Alburez-Gutierrez.

Cercetarea a fost publicată în PNAS.

Vă recomandăm să mai citiți și:

România are tot mai puțini medici de familie

Criză alimentară tot mai apăsătoare în Cuba. Din ce face făină o familie?

Câți dintre studenți vor fi sprijiniți financiar de către familie?

Cât de atașați sunt câinii de familia în care s-au născut?

Mihaela Horchidan
Mihaela Horchidan
Mihaela și-a finalizat studiile la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București, având experiență în presa online și radio. Curiozitatea, dorința de a afla cât mai multe și pasiunea pentru istorie, ştiinţă şi natură au condus-o către Descopera.ro citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase