A invins moartea, dar a ramas cheala pentru totdeauna!

24 05. 2010, 00:00

Cu toate acestea, un numar important de barbati si femei nu au acest confort, deoarece desi inving cumplita boala, sunt marcati pentru totdeauna de aminterea ei printr-o chelie permanenta. Potrivit companiei farmaceutice multinationale Sanofi-Aventis, producatoarea unuia dintre cele mai eficiente medicamente folosite in chimioterapie, Taxotere, cunoscut si drept docetaxel, acest efect secundar apare la un numar redus de persoane.

In prezent, acest medicament este folosit pe scara larga in tratamentul cancerului de san, de gat, la plamani, a cancerului gastric sau la creier. In ciuda a ceea ce sustin cei de la Sanofi-Aventis, cercetatorii spun ca 1 din 16 pacienti care folosesc Taxotere risca sa sufere de alopecia permanenta (calvitie, in limbaj stiintific).

Acesta este si cazul lui Shirley Ledlie, o femeie acum in varsta de 51 de ani, care a luat Taxotere in cadrul unui tratament de cancer la san pe care l-a facut din octombrie 2005. Imediat dupa ce a fost diagnosticata, Ledlie a inceput chimioterapia cu o combinatie de medicamente, printre care si Taxotere. La acea vreme, englezoaica avea parul lung pana la umeri; imediat dupa inceperea tratamentului, acesta a inceput sa-i cada, pana cand a ramas cheala.

In primavara lui 2006, tratamentul a dat rezultat si Shirley a invins cancerul la san. Se astepta totodata sa inceapa sa-i creasca si parul. Dupa cateva luni, a observat ca acest lucru nu se intampla. Alarmata, i-a contactat de reprezentantii companiei farmaceutice, iar acestia i-au spus ca, intradevar, calvitia permanenta este un efect secundar care a aparut pana acum la numai 5 persoane din intreaga lume.

Shirley a inceput sa caute informatii pe internet despre alte persoane in aceeasi situatie si a descoperit ca sunt mult mai multe decat se astepta. Mai mult de atat, a finantat un studiu independent care arata ca 1 din 16 persoane care au invins cancerul cu docetaxel sufera de calvitie permanenta. Desi este fericita ca nu a murit, femeia spune ca nu este corect faptul ca nu a fost informata despre efectul secundar si este hotarata sa dea compania farmaceutica in judecata.

CITESTE SI: