Numărul cazurilor de demenţă creşte accelerat

01 03. 2011, 13:48

Încă şi mai îngrijorător este faptul că, după cum arată predicţiile bazate pe statisticile medicale, în cazul a aproximativ 60% dintre aceste persoane, afecţiunea ar putea rămâne nediagnosticată.

Ca atare, bolnavii şi membrii familiilor lor ar fi puşi în situaţia de a se lupta singuri cu boala, fără ajutor medical specializat.

Un studiu realizat de London School of Economics şi King's College London arată că numărul cazurilor de demenţă creşte rapid, pe măsură ce tot mai multe persoane ajung să trăiască peste 80 sau chiar peste 90 de ani.

Însă 6 din 10 persoane care suferă de demenţă nu ştiu că au această boală şi, în consecinţă, nu primesc asistenţă medicală şi socială de specialitate.

Unii nu reuşesc să recunoască simptomele bolii, alţii ezită să meargă la medic, temându-se că diagnosticul de demenţă îi va pune în situaţia de a-şi pierde independenţa; există şi cazuri în care medicii generalişti nu reuşesc să identifice la timp această afecţiune.

În prezent, se apreciază că, în Marea Britanie, există 750.000 de persoane care suferă de o formă sau alta de demenţă, iar numărul lor ar putea ajunge la 1 milion până în 2021.

Costurile bugetare asociate acestei boli ating o cifră imensă - 17 miliarde de lire sterline; o mai bună cunoaştere, din partea publicului, a problemelor acestei boli ar permite un diagnostic mai precoce şi o organizare mai eficientă a asistenţei de specialitate.

Sursa: Mail Online