Supercomputerul campion va fi folosit pentru diagnosticarea bolilor

14 09. 2011, 11:36

IBM şi WellPoint au anunţat că au ajuns la un acord comun referitor la dezvoltarea primei aplicaţii comerciale pentru calculatorul care a învins doi campioni umani în cadrul jocului de televiziune "Jeopardy!".

Jeopardy! testează cunoştinţele jucătorilor punând întrebări din diferite domenii: de la geografie la politică, de la istorie la sport şi divertisment.

Watson, care înţelege limbajul uman, utilizează ceea ce IBM numeşte tehnologia de răspundere la întrebări pentru a aborda indiciile Jeopardy!, adunând argumente, analizându-le la viteze foarte mari şi apoi extrăgând cel mai probabil răspuns.

Supercalculatorul a fost denumit după creatorul său, Thomas Watson, şi poate să analizeze 200 de milioane de pagini cu informaţii şi să ofere răspunsuri precise în doar câteva secunde.

IBM şi WellPoint susţin că Watson poate oferi ajutor persoanelor care suferă de cancer, diabet şi boli cronice de ficat şi inimă, fiind capabil să îi ajute pe medici să descopere diagnosticul cel mai probabil.

De asemenea, medicii pot utiliza supercalculatorul pentru a consulta istoricul pacienţilor, rezultatele recente ale analizelor, tratamentele recomandate şi ultimele descoperiri realizate în urma studiilor.

WellPoint a declarat că se aşteaptă ca tehnologia Watson să fie adoptată începând cu 2012 în programe-pilot implementate în cadrul unor clinici, urmând a fi utilizat de câteva grupuri de medici selecţionaţi în acest scop.

Watson a fost în curs de dezvoltare în cadrul IBM Reasearch Labs începând cu anul 2006.

Sursa: AFP